Botka: Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megszabadulhassunk Orbántól

A legutolsó pillanatban vagyunk, amikor még sikerrel megszabadulhatunk az Orbán-rendszertől – véli Botka László, Szeged polgármestere.

A szocialista politikus tárgyalni hívta az ellenzéki pártokat, hogy még idén tavasszal közös frontot alkossanak 2018-ra. Botka szerint az egyeztetéseket még idén tavasszal le kell zárni, ezután ugyanis el kell juttatni egy új baloldali politika üzenetét a legkisebb falvakba is – a Kettős Mérce nagyinterjúja a szocialisták miniszterelnök-jelöltjével.


-Miután az MSZP miniszterelnök-jelöltjévé választotta Önt, néhány feltételt szabott az ellenzéki pártoknak, amelyek nem teljesülése esetén nem vállalná a jelöltséget. Milyen megfontolások szólnak ezen feltételek mellett, miért van szükség rájuk?

 
-Ezek úgy jöttek le a sajtó egy részében, mintha az én személyes feltételeim lennének. Ennél szerintem többről van szó. Ez a három dolog – a közös lista, a 106 közös egyéni jelölt, és egy teljesen új baloldali politika – az alapvető feltétel ahhoz, hogy legyen győzelmi esély. Én akkor tudok ebben vezető szerepet vállalni, ha ezek a feltételek teljesülnek. Ha teljesen racionálisan belegondolunk, egy orbáni csapdában vergődik a teljes demokratikus ellenzék. Ez a választási rendszer nem a mienk, egyikünk sem szereti, tudjuk, hogy mennyire igazságtalan, de azt sem szabad soha elfelejteni, hogy ebben van egy mesterien gonoszul kitervelt csapda, mert arra kényszerít mindenkit, aki le akarja váltani az Orbán-rezsimet, hogy teljes egységben tudjon indulni. Mert egyszerűen akkor hiszik el a választópolgárok, hogy ezek egyrészről győzni akarnak, másrészről pedig képesek kormányozni./…/

 
-A héten kezdi a tárgyalásokat a többi baloldali és liberális párttal. Mire számít ezektől a tárgyalásoktól?

 
-Decemberi megszólalásom óta felkavarodott az állóvíz, és azt érzem, hogy újragondolás van minden baloldali vagy demokratikus szereplő részéről. Az elmúlt időszakban senki sem csinált mást, mint ráállt a saját túlélési stratégiájára. Mindenki azt számolgatta, hogy az éppen aktuális támogatottságából hogyan tud biztos öt százalék fölé menni a következő egy esztendőben. Én nagyon jól tudom, hogyha a politikai pártok és vezetőik kitalálnak egy stratégiát, akkor idő kell ahhoz, hogy ezt újragondolják, ha gyökeresen új helyzet áll elő. A közvélemény-kutatások szerint már az LMP szavazóinak döntő többsége is igennel válaszol arra kérdésre, hogy össze kell-e fogni Orbán Viktor ellen. Persze más attitűddel, hiszen a negatív preferenciák továbbra is megvannak, jelentős részüknek változatlan a véleménye a 2010 előtti szocialistának nevezett kormányzásról és annak képviselőiről. De 2017-re megérett már bennük az a felismerés, hogy az eddigi „maradunk középen” stratégia már fenntarthatatlan./…/

 

-Nem tart attól, hogy a különböző stratégiájú ellenzéki pártok az Ön nyakába, illetve az Ön által támasztott feltételeknek a nyakába varrja az együttműködés létrejöttének kudarcát?

 

-De, ez előfordulhat. Úgy tűnik, a többség még mindig nem érti az én mozgásomat és politikámat. Sokakkal ellentétben én nem túlélésre játszom. Persze mondhatják, hogy mi a francnak avatkozok bele egy szinte biztos bukásnak ígérkező választásba, amikor nekem Szegeden aranyéletem van. Maradjak én itt, aztán kéthavonta adjak egy interjút a világ dolgairól, a 2018-as választások éjszakáján pedig mondjam el, mindenki úgy volt hülye, ahogy van.

Nyilvánvaló, hogy nekem sokkal több a politikai személyes vesztenivalóm, mint amit jelen pillanatban ezzel nyerhetek. Csakhogy én azt gondolom, hogy valaki attól politikus, hogy hisz valamiben, és tudja, hogy mi a felelőssége.
Látom, hogy rossz irányba mennek a dolgok. Tudom, hogy abban a különleges helyzetben vagyok, hogy talán utolsóként még az asztalra csaphatok. Azt szeretném, ha a többiek is észrevennék, hogy mi folyik itt. Észhez kéne végre térni, eljött az idő, hogy újragondoljuk a jövőt. Ha most nem léptem volna elő, utólag nem tudtam volna megbocsátani magamnak./…/

 
-Ha ez nem jön össze, akkor visszalép? Vagy el tudja képzelni, hogy az MSZP külön induljon az Ön vezetésével?

 
-Most azt látom, hogy néhány hónapja a pártok erre a koordinált indulás és külön lista tervre álltak rá. Szeretnék mindenkit emlékeztetni rá, hogy ezt kipróbáltuk 2014 őszén Budapesten. Az önkormányzati választásokon ebben a felállásban indultunk és hatalmas bukás lett a vége. Pedig a számok azt mutatták, hogy Budapest nyerhető lett volna. Ezzel a stratégiával az a legnagyobb bajom, ahogy az elején is említettem, hogy egyetlen üzenete van a választók többsége felé: ezek nem is akarnak győzni, ezek már most feladták. Ezek még arra sem képesek, hogy egy választásra összeálljanak. Hogy a fenébe gondolják, hogy még kormányozni is fognak? Ilyen egyszerű üzenete van ennek a dolognak./…/

 
-Apropó csapat, tavaly nyáron Ön azt nyilatkozta, hogy nagyon káros, hogy némely szocialista politikus elősegíti azt a látszatot, miszerint összejátszás van a Fidesz és az MSZP között. Hasonló nyilatkozatokat tett a nemrégiben kilépett szocialista képviselő, Demeter Márta is. Ha a többi párt nem is, de az MSZP legalább Ön mögött áll? Létezik még a párt, vagy már csak a szokás hatalma tartja össze?

 
-Az MSZP mint párt létezik. De ennél sokkal fontosabb, hogy van 800-900 ezer szavazónk, akik határozottan kitartanak mellettünk. Én a 2010-es választási vereség után több interjúban is elmondtam, órákat tudnék arról beszélni, miért buktuk el 2010-et és 2014-et. De egy dolgot ne kérdezzenek tőlem: hogyan lehet még mindig 800-900 ezer stabil szavazója ennek az MSZP-nek? Ez azt jelenti, hibás azt gondolni, hogy ez egy lejárt brand. Az MSZP által képviselt értékek, a rengeteg hiba és csalódás ellenére is, még mindig az egyetlen elfogadható politikát jelentik egy széles rétegnek. Engem kevésbé érdekel a politikusi állományban egyre inkább beszűkülő MSZP, sokkal fontosabbnak tartom, hogy a legnagyobb tömböt a demokratikus vagy baloldalon a mai napig az MSZP-nek a választói adják.

 
-Elemzői közhely, hogy aki Orbánt le akarja győzni, annak előbb Gyurcsányt kell legyőznie. Gyurcsánnyal vagy Gyurcsány nélkül – mi a válasza erre a dilemmára?

 
-Soha sem személyek ellen építem fel a politikámat, és nincsen semmilyen Gyurcsány-fóbiám. Az lenne a legrosszabb, ha Gyurcsány körül forogna a baloldali közbeszéd az elkövetkező hónapokban. Viszont ennél határozottabban és egyértelműbben már nem tudom mondani, hogy nem a 2010 előtti világot akarjuk visszahozni. A politikában háromféle garancia van: tartalmi (hogy mit akarsz csinálni), stílusbeli (hogy ezt hogyan akarod csinálni), és személybeli (hogy kikkel akarod csinálni). Nem az a kérdés, hogy én mit gondolok Gyurcsány Ferencről, nekem valószínűleg jobb a véleményem, mint egy átlag magyar választópolgáré. Egy dolog azonban világosan látszik: a többségben, és leendő szavazóinkban negatív kép él a 2010 előtti világról. Nincs értelme azon vitatkozni, hogy ez jogos, méltányos vagy túlzott. És az is egyértelműen látszik, hogy ez az elmúlt hét évben semmit sem változott. Ha változott volna, akkor ezek a szavazók már ott lennének valamelyik baloldali csoportosulásnál. De láthatóan nincsenek ott. Számomra nincs Gyurcsány-kérdés. Számomra politikai kérdés van, és ebben kell mindenkinek magát elhelyeznie.

 
-Programadó írásaiban az egyenlőség és igazságosság Magyarországát hirdette meg, ami lássuk be, eléggé hiányzott az elmúlt évtizedek magyar politikájából. Hogyan lesz ebből olyan program, amely nem csak a törzsbázist, de az elégedetlen többség szélesebb rétegeit is lelkesíteni, mozgósítani tudja?

 
-Ez igazából a legfontosabb kérdés. Orbán Viktor ma azt tesz ezzel az országgal, amit akar, és jelenleg sajnos az a kérdés, hogy 70 vagy 80 százalékkal nyer majd. Azért tartunk ma itt, mert az egyenlőség és igazságosság fogalmai az elmúlt két évtizedben kivesztek a magyar közéletből. És mint a két érték letéteményesének, ez a baloldalnak a hibája. Ami itt 2010 előtt volt, nem tűnt baloldalnak, mert nem volt az./…/

 
-Az elmúlt években több ellenzéki párt is felvetett pozitív baloldali javaslatokat. Az MSZP például a fizetésemelést. A Fidesz minimálbér-emelése utána azonban senki nem emlékezett már arra, hogy erről előbb a szocialisták beszéltek. A mostani torz médiatérben szinte lehetetlen üzeneteket eljuttatni a választókhoz, hogy azok meg is gyökerezzenek. Ön hogyan kerülné meg ezt az akadályt?

 
-A világ változik, a klasszikus csatornák veszítenek a jelentőségükből. Sokat fejlődött Magyarországon is az alternatív média, leginkább az internetes közösségi hálók. Ezzel Amerikában választásokat tudtak eldönteni, de nálunk is látszik, hogy az idősebb korosztály is gyakran használja. Ennek nagyon egyszerű és súlyos oka van, mégpedig, hogy akarnak beszélni a Londonban élő unokával./…/

 
-Szóba került itt Szeged és az Ön polgármestersége. Az igazságosság és szolidaritás szempontjából mi az a három dolog, amire szegedi polgármesterként a legbüszkébb?

 
-Az állam teljes egészében kivonult a szociális ellátásból. Mi most fogadtuk el a költségvetésünket, saját erőnkből egy félmilliárdos segélyezési alapot állítottunk be. Én azt mondtam, hogy senki nem veszítheti el sem a gyógyszertámogatását, sem a lakástámogatását, és megtartottuk azokat a jogcímeket is, ami alapján 13 ezer szegedi családot támogatunk./…/

 

A teljes interjút a Kettős Mérce oldalán olvashatják el.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!