A Fidesz kezdhet rettegni: új titánnal rukkol elő a Jobbik és az LMP

Egy Jobbik–LMP-együttműködés segítette volna a megálmodói szerint a köztársasági elnöki jelöltséghez azt a közéletből érkező új szereplőt, akit eddig vitatott elemzéseiről ismertünk meg igazán – értesült a hvg.hu.

Az LMP úgy döntött, Majtényi Lászlót jelöli államfőnek, ám az ökopártban többen állítják: nem csak a volt ombudsman támogatása vetődött fel lehetőségként. Közben a Jobbik állítólag Török Gábor politikai elemző indítását kezdeményezte volna, ezt azonban az LMP-ben egyértelműen elvetették. A politológus a hvg.hu-nak azt mondta: ha jelölnék, vállalná, de ez idén már biztos nem következik be.

Schifferen keresztül ajánlotta a Jobbik Törököt

A HVG-nek nyilatkozó névtelen forrás szeirnt Schiffer Andráson, vagyis az LMP volt társelnökén keresztül kereste meg a Jobbik informálisan az LMP-t. Tárgyalás azonban a kérdésről nem volt, mivel az ötletet első hallásra mindenki elutasította.

Mindez az után történt, hogy nyilvánossá vált: civilek, illetve a baloldali ellenzék több pártja is Majtényi László volt adatvédelmi ombudsman államfői jelölését támogatja, emiatt az LMP-ben pedig úgy gondolták, ők is beállnak a volt ombudsman mögé (kivéve épp Schiffer Andrást, aki a döntés ellen érvelt a Magyar Nemzetben.

Titkos találkozók a háttérben, az LMP és a Jobbik egymásra találtak

A HVG egy másik LMP-s forrásra hivatkozva arra is utalt, hogy tudomása szerint Vona Gábor Jobbik-elnök és Schiffer András találkozott Török Gáborral. Erről az LMP volt társelnöke a hvg.hu-nak azt mondta, forrásaik hazudnak, ő nem akar az egészről nyilatkozni, és nem is kereste meg az ügyben az LMP jelenlegi vezetőit.

A Török Gábor legutóbbi felkéréséről szóló értesülés pár hete már tartja magát, a hvg.hu már korábban megkereste a kérdéssel a Jobbik elnökét is, a párt pedig Schiffernél sokkal homályosabb választ küldött. Január 24-én ugyanis azt írták, “a Jobbikon belül jelenleg nincs napirenden a köztársasági elnök jelölésének kérdésköre, ez ügyben elnökségi szintű egyeztetés január hónap folyamán már nem várható”. Török esetleges – akár informális – megkeresését tehát nem tagadták, bár nem is erősítették meg.

Török Gábor 2015 augusztusában a Heti Válaszban az LMP és a Jobbik esetleges közeledéséről beszélt. Nem hivatalos együttműködésre gondolt a két párt között, azt mondta,

“azt látom, hogy a Jobbik és az LMP közti falat mind a két oldalról elkezdték bontani. Lehet, hogy az egész nem több gondolatkísérletnél, de az biztos, hogy van benne ráció: ha az új pártok nem tudják meghaladni a bal-jobb felosztást, ha e mellett nem képesek új csomósodási pontot képezni, akkor 2018-ban biztos sikerre ítélik a Fideszt.”

Egy 2016. végi, jobbikos háttérbeszélgetésen a pártvezetés az LMP-vel volt a “legmegengedőbb”, Vona Gábor arról beszélt, a fennálló nézetkülönbségek ellenére is tárgyalóképesek és konstruktívak. Az ATV tudósítása szerint Vona azt mondta, “még nem kristályosodott ki, milyen politikai összefogás jöhet létre a két párt között a kormányváltás érdekében, de mindketten partnerként, sőt bizonyos ügyek mentén szövetségesként tekintenek egymásra”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!