Ilyen is megtörténhet: Elköltöztették az egész tankerületet

Kapornai Judit a tankerület vezetője középen - (kép: BerettyóTV)

A munkába járni napi rutin, szerencsésebbeknek természetesen. Van, aki közel lakik a munkahelyéhez, van aki messzebb. Én például fél órát utazom busszal, metróval, meg egy picit gyalogolok. Tavasztól biciklizek, az szintén fél óra. Külvárosi, elővárosi barátaimnak bő egy óra vonattal vagy autóval, de van olyan is, aki két órát kell tömegközlekedjen, hogy beérjen a melóba. Ja meg utána haza is kell menni.

Unortodox ingázás

Püspökladány Tankerületi Központjának vezetője napi kétszer 35 kilométert kellett autózzon berettyóújfalui lakhelyéről a munkahelyére. Ő messzebb lakott, később ért haza, korábban kelt, ez van, autóval fél óra persze busszal hosszabb, ott van ugye menetrend is. Értékes idő tényleg, kár, hogy a modern ember napokat tölt el az életéből utazással, közben pöfög a kocsi, kopik az aszfalt, terhelődik a környezet, meg a szervezet.

De ennek egycsapásra véget kellett vetni. Az nem mehet tovább, hogy az ember Fideszes gyermeke napi kétszer harminc percet üljön a szolgálati gépjárműben, unortodox megoldás következik a modern kor legnagyobb kihívására, az ingázásra!

Nincs többé ide-oda utazgatás, nincs több károsanyag-kibocsátás, ne a dolgozó menjen a munkahelyére, hanem a munkahely menjen a dolgozóhoz. Forradalmi megoldás született a Püspökladány-Berettyóújfalu tengelyen. A 42-es főút a tankerület vezetőinek egyik napról a másikra – munkába járás szempontjából – megszűnt. Kész. Ennyi. Az pedig, hogy a tankerület dolgozói (a vezetőségen kívül persze) helyiek, így most ők utazgathatnak, úgy látszik nem érdekli a vezért, Kapornai Juditot, neki könnyebb lett, és a történetben csak ez számított.

A tankerület vezetői ugyanis fogták az egész püspökladányi hivatalt és átvitték lakhelyükre, Berettyóújfalura. Bár hivatalos adatok szerint az továbbra is Püspökladányban működik, valójában február elseje óta nem.

Az se mindegy, hogy “milyen színezetű” a vezetés

Egy kis adalék, a költöztetéssel gyakorlatilag fél évig játszadoztak, mivel a Magyar Közlönyben Püspökladány és Berettyóújfalu is egyszerre de külön mellékletekben szerepel, mint ugyanazon tankerület tankerületi központja. Előbbit ünnepélyesen 2016 decemberében meg is nyitották, majd mégis utóbbi lett a munkavégzés helye (a másik kettő Debrecen és Hajdúböszörmény).

Ezt megfejeli az is, hogy a térség legnagyobb városa és központja Hajdúszoboszló azért nem lehetett tankerületi központ, mert politikailag nem “úgy fekszik”, tehát nem kormánypárti vezetésű, így oda szóba se jöhet ilyen funkciók költöztetése. Így megy ez mifelénk.

De a játéknak vége lett, a hivatal költözött.

Így kényszerülnek napi ingázásra a hivatal beosztott dolgozói, főleg azok akik nyilvánvalóan alacsonyabb fizetésért, hosszabb munkaidőben kell bent legyenek, olyanok mint például a Népszavának név nélkül nyilatkozó anyuka, aki utazással együtt több mint 12 órát tölt munkával.

“Az intézkedéssel a püspökladányi központ megszűnt, az ottani munkatársaknak Berettyóújfaluba kell átjárniuk, ami azt jelenti, hogy reggel hatkor indulnak és este hatra érnek haza, amikor nem túlóráznak. Természetesen szinte mindig van túlóra”

A vezető jól jár, a dolgozó meg majd megoldja

A költözés tényét a Klebelsberg Központ is megerősítette a Népszavának. Mint írták, a korábbi Püspökladányi Tankerületi Központ február elsejétől Berettyóújfalui Tankerületi Központ néven, változatlan létszámmal, illetékességi területtel és feladatkörrel folytatja tovább a fenntartói tevékenységét. A hivatalos indoklás szerint a költözésre azért volt szükség, mert Berettyóújfalu vonzáskörzetébe több kistelepülés tartozik.

A Püspökladányi Tankerületi Központot tavaly júliusban hozták létre, ebbe olvadtak bele a hajdúszoboszlói, a püspökladányi, a derecskei és a berettyóújfalui járási tankerületek. A központ vezetésével Kapornai Juditot bízták meg, aki korábban a berettyóújfalui tankerületért felelt – ám forrásaink szerint utóbbi jó ideig nem szűnt meg véglegesen. Miután “decentralizáció” címszó alatt a kormány 198 tankerület helyett 59 központot hozott létre, Hajdú-Bihar megyében a három nagy központ (Debrecen, Hajdúböszörmény, Püspökladány) mellett Berettyóújfalu neve továbbra is ott szerepelt a Klebelsberg Központ weblapján található térképen. – írta a Népszava.

Az ügyben megkerestük Bangóné Borbély Ildikót az MSZP parlamenti képviselőjét, aki a témával kapcsolatban írásbeli kérdést tett fel az Országgyűlésben – mivel egyes információk szerint a költözésre csak a tankerületi vezető Kapornai Judit kényelmi szempontjai miatt volt szükség.

Továbbá szerinte aggályos, hogy a hivatal dolgozóinak túlnyomó része napi ingázásra kényszerül, ami megviseli az embereket, és a családokat. Mivel a dolgozók nagy része édesanya, így kíváncsi arra is, vajon mennyiben illik ez a rendelkezés a kormány által rendszeresen hangoztatott “családbarát-hozzáállásba”, mivel a megnövekedett utazási idő és a túlórák miatt a tankerület beosztottjai a családdal, gyermekeikkel kevesebb minőségi időt tudnak tölteni.

Felmerülnek az ingázással járó többletköltségek terhei is, ki és mennyiből szándékozik megtéríteni például a buszbérletet, ki és mennyiért téríti meg a költözés egyéb költségeit?

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!