Az állami légirányító cég megdobta pár millióval a Fidelitasos haverokat

kép: Hungarocontrol

Orbán rendszerének titka, hogy közvetett dolgokon alapul. Mondhatnánk ez a Nemzeti Közvetettség Rendszere. Tehát semmi sem egyértelműen és közvetlenül történik. Például egy a kormány szívéhez közel álló szervezet pénzzel való kitömése is ilyen.

Kell még hozzá egy kis újbeszél, meg persze törvényesség látszatát garantáló törvények, de lényegében minden mehet a szemünk előtt, hiszen a feketén-fehéren gondolkodó magyar nép, és az egy mondatnál rövidebb tömegmédia világában ez remekül menedzselhető.

Például

Anti lop.

Ezt mindenki megérti, két szó, valaki lop, ami bűn. De.

Demszky Gábor érintett lehet az OLAF-jelentés kapcsán a négyes metró körüli visszaélések és csalások ügyében.

Mi jön le? Demszky-négyes metró-csalás. Így operál a jó kommunikátor, így mennek át a politikai üzenetek, és várhatóan hosszú tárgyalások során napvilágra kerülhetnek apróbb visszaélések, de maga a tudat, hogy valakit úgymond felelősségre vonnak, már elég, az, hogy utána milyen helyreigazítás, vagy valódi tartalom, vagy éppen a felvetéssel pont ellentétes eredmény várható az ügyben, az már csak egy kis százaléknyi hírérzékeny réteget érdekel.

Valószínű, hogy a cikkre kattintók 20%-a már idáig se jutott el. Gratulálok, ha még itt van.

A felvezető után pedig a konkrét ügy; A Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas egyik volt vezetőjének alapítványát is nagyvonalúan támogatja a Hungarocontrol – derült ki az állami légiirányító cég szerződéslistájából. A társaság egy tavaly februári szerződés szerint 25 millió forinttal segíti a Jövő Uniója Alapítványt, amelynek kuratóriumi elnöke az a Tardi Tamás Ákos, aki tavaly november elejéig a Fidelitas választmányi elnöke volt. – írta meg a Népszava.

Ezzel tovább bővült a Hungaroncontrol gyanús támogatásainak köre, melyek valahogy kormánypárti, kormányközeli – vagy hát ne is kerülgessük – Fideszes, és egyenesen Orbán Viktor-közeli szervezetekhez jutnak. Ahogy az Index beszámolt róla a Hungarocontrol – 320 millió forinttal támogatta meg a Szövetség a Nemzetért Alapítványt, ami az Orbán által a 2002-es választási vereség után létrehozott polgári körök fenntartásáért felel.

Hétfőn Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, az Európai Parlament (EP) közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke már konkrétan “fideszes kifizetőhelynek” nevezte a Hungarocontrolt. Mint közleményében fogalmazott, a cégnek választ kell adnia arra, hogy miért érezte fontosnak ötmillió forinttal támogatni Orbán Viktor programbeszédeinek állandó helyszínét, a Bálványosi Szabadegyetemet, s miért a Fidesz-frakció korábbi kabinettitkára, Kuna Tibor cégeit bízta meg sokmillió forintért rendezvényszervezéssel, kommunikációs tanácsadással. A szerződések listája szerint a Kuna által vezetett, rendszeresen állami megbízásokat kapó Trinity International Communications Kft.-vel tavaly áprilisban 50 milliós, júniusban pedig 17,8, szerződést kötött a társaság. Az Átlátszó egyébként már tavaly írt arról, hogy Kuna cégei jelentős megbízást kaptak a Hungarocontroltól.

Máshonnan is érkeztek pénzek, Rogán Antal minisztériumától “csak” 20 milliót kaptak, de például ha Ön lottózik, akkor nagyobb eséllyel jutott az Ön pénze támogatás formájában Orbán polgári köreihez, mint a Szerencsejáték Zrt. alapjából az Ön számára lottónyeremény.

Igen, a Szerencsejáték Zrt. is megdobta ötven misivel a Polgárok Házát. Na de miből jön össze az állami cégek, sőt minisztériumok pénze? Lottónyereményből? Aligha. Háttérhatalom adja nekik? Meglehet. Adópénzből? Telitalálat! Közvetett módon a magyar adófizetők pénzéből jönnek össze ezek a támogatások.

Nem közvetlenül egy az egyben utalják át nekik az államkasszából, hanem így, valamin, vagy valakiken keresztül, elegánsan. Rafináltan.

A Szövetség a Nemzetért Alapítvány áll például a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör mögött is, melyben maga a miniszterelnök Orbán Viktor is tag volt, sőt mi több, ebben a klubban ott ült a ma ellenzékinek mondott Jobbik elnöke is, Vona Gábor.

orbán vona
Orbán a kép bal, Vona a kép jobb szélén. Kettőjük közt pedig “Emlékmű az ismeretlen tanúnak c. alkotás” szerepében: Ismeretlen polgári körös tag.

A megtámogatott Jövő Uniója Alapítvány 25 millió forintos támogatása is említésre méltó, az állami cégek (pl. a Szerencsejáték Zrt.) már 2015-ben megtámogatták 8 millió forinttal, de partereik közt akad állami cég is, például a MAVIR és az EXIMBANK. A 2015-ben alapított civil szervezet villámgyorsan pénzekhez jutott, vajon miért?

“Tardi Tamás Ákos, az alapítvány kuratóriumi elnöke a Népszava érdeklődésére elmondta, legfontosabb feladatuk, hogy határainkon innen és túl segítsék a fiatal generáció közéleti fejlődését, kulturális, tudományos valamint művészeti tevékenységeit. Emellett – tette hozzá – kiemelt feladatuk a hátrányos- és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok, az állami gondozásban élő fiatalok támogatása.”

A Hungaroconrol egyelőre nem adott választ a támogatásokkal kapcsolatos kérdésekre.

Megkerestük a legnagyobb ellenzéki párt ifjúsági szervezetét a Societast, mit szól a rivális ifjúsági szervezet ügyéhez.

Nyilván ez nem egy álcivil szervezet hiszen “sokat hallottuk a nevét”. Látszik, hogy a Fidelitas már nem prosperál a pártjuknál sem. A régi szép időkben nem “nyamvadt” 25 milliókat osztogattak, hanem nemzeti dohányboltokat és állami munkahelyeket. – tette hozzá nevetve Torzsa Sándor a Societas elnöke – Ha így folytatják akkor a Fidesz saját kardjába fog beledőlni hiszen áldozatul eshetnek a civilek elleni meghirdetett háborújuknak amely az átláthatóságot tűzte zászlajára.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!