Tudod, hogy miként lett a KDNP kormánypárt? Megmutatjuk!

Kép forrása: 24.hu

A Fidelőben felidézzük azokat a történéseket, amelyek a Fidesz 2010-től elkövetett bűnlajstromához tartoznak, vagy azzal szorosan összefüggésben állnak. Ilyen többek között az, hogy mégis miként lett kormánypárt a KDNP?

Jóllehet néha önálló politikát folytató pártnak tűnhet a KDNP, olyannyira nem független a Fidesztől, hogy támogatottságát még mérni sem tudták 2010-ben, amikor is kormánypártként emelkedett fel fölénk.

„A KDNP támogatottsága nem mérhető, mert nem önálló párt. Szervezetileg ugyan elkülönül a Fidesztől, politikai identitása azonban nem válik el élesen, s a KDNP a választásokon sem önállóan indul” – magyarázta a hvg.hu-nak Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője, amikor arról faggatták: mérhető-e a KDNP támogatottsága?

Azt sem lehet megbecsülni, a két párt „stratégiai szövetsége” miatt hányan szavaznak a Fidesz-KDNP-re kizárólag a KDNP miatt. „Mivel a Fidesz már hátrahagyta a 90-es években még itt-ott érzékelhető antiklerikalizmusát, a keresztény értékrendet követők körében is abszolút támogatottságot élvez. Véleménykülönbség legfeljebb a két elkülönülő pártszervezet között lehet, épp a különállás miatt. A szavazótáborok esetleges elkülönítését az is nehezíti, hogy a Fidesz és a KDNP által jelölt miniszterelnök egyértelmű népszerűségnek örvend, illetve a gazdasági válság miatt nincsenek napirenden olyan ideológiai kérdések, amelyek esetleg megosztanák a jobboldalt” – mutatott rá az elemző.

De tévedés azt gondolni, hogy ez stratégiai szövetség csak Semjénéknek kedvez. „A KDNP stratégiai szövetségesként való létezése egyértelműen hasznos a jobboldal számára. Elméletileg elképzelhető ugyanis, hogy egy másik KDNP, önállóan indulva, néhány százalékos támogatottságot hódítana el a Fidesztől. Ez utóbbi azonban csak elemzői álláspont, komoly becsléshez ismerni kellene, hogy egy ilyen ‘önálló KDNP’ milyen programmal rendelkezik, s hogy viszonyul a Fideszhez” – mondta Szomszéd Orsolya.

Kérdés az is, vajon a vallási, illetve keresztény nézeteikről, erkölcscsőszinek beillő üzeneteikről ismert fideszes politikusok (az elsőre Balog Zoltán, a másodikra Mikola István lehetne példa) ténykedése mennyire gyengíti a KDNP-t. Az elemző szerint semennyire sem, sőt. Szomszéd Orsolya szerint a fideszes politikusok keresztény értékrendről, vagy annak jegyében tett nyilatkozatai a Fidesz-KDNP közös identitását erősítik. „A KDNP gyenge önálló politikai identitásának azonban nem ez az oka, hanem az önálló politikai stratégia, illetve a két párt közötti látványos ideológiai nézeteltérések hiánya” – tette hozzá az elemző. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy az elmúlt négy évben a KDNP saját témákkal megkísérelte önálló arculatát erősíteni, például a vasárnapi munka tilalmával.

A KDNP és a Fidesz olyannyira egybeolvadt, hogy még a 2010-es országgyűlési választásokon induló kereszténydemokrata jelölteket is Orbán Viktor választotta ki a felcsúti meghallgatásokon. Elemzők szerint praktikus okai is vannak a szövetségnek: a Fidesz-KNDP például két frakciót alapíthatott és mivel a frakciók külön szólalhatnak fel, több politikus nyilvánulhat meg, erősítheti egymás üzeneteit. Jó példa utóbbira, hogy az előző ciklusban – míg frakciótársaik minduntalan kivonultak a parlamentből – Semjén Zsolt és Navracsics Tibor együtt „dolgozta meg” a volt kormányfőt, Gyurcsány Ferencet – ennek fontosságát egy interjúban maga Semjén is hangsúlyozta. De legalább ilyen jól jött a Fidesznek a KDNP, amikor a radikálisabb szavazóknak „üzenhetett” rajta keresztül. Emlékezetes volt, amikor 2007-ben Semjén a parlamentben „izraelita honfitársaihoz” szólt, megemlítve, hogy az SZDSZ a drogliberalizáció és a melegházasság mellett áll ki, miközben a homoszexualitást a mózesi törvény tiltja.

Amikor még önállóan mérni tudták a párt támogatottságát, a KDNP rendre 1 százalék alatti eredményt ér el, míg a hibahatár általában +/-3 százalék.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!