Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész kapta az Erdődy Edit-díjat

Bíró-Balogh Tamás író, irodalomtörténész a Könyvvel üzenek néked. Radnóti Miklós dedikációi című kötetetéért vehette át az idei Erdődy Edit-díjat kedden Budapesten, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetben rendezett ünnepségen.

Bíró-Balogh Tamás Radnóti Miklós dedikációit és azok történetét gyűjtötte és rendezte kötetbe. A Erdődy Edit-díjat harmadik alkalommal adták át. Széchenyi Ágnes, az intézet tudományos főmunkatársa a szerzőt és kötetét méltatva hangsúlyozta: Bíró-Balogh Tamás filológiai jellegű publikációja tizenöt év gyűjtőmunkájának az eredménye és Radnóti Miklós hatszáztizennégy ismert kézjegyéből áll.

A szép kivitelű könyv a Szépmíves Könyvek gondozásában tavaly jelent meg. “Ezzel a szép kiadvánnyal a kiadó is nagyban hozzájárult a kötet sikeréhez” – hívta fel a figyelmet. Elmondta: a szerző által összegyűjtött dedikációk “beszédes együttest” alkotnak és így alkalmasak arra, hogy történeti, szociológiai elemzés tárgyát képezzék. A tudományos főmunkatársa rámutatott arra, hogy a dedikáció egy sajátos forrástípus, amelynek együttese sorozatként is értelmezhető. Történeti, szociológiai elemzésük megmutatja, hogy az író számára kik voltak azok az alkotók és más nem szakmabeli személyek, akik valamilyen szempontból kitüntetett fontossággal bírtak. Kirajzolódik belőlük az író szűkebb értelemben vett kapcsolathálózata is, amely megmutatja a számára releváns kapcsolatok körét, belső arányait, történeti-és irodalomszociológiai jellemzőit.

“Jelenleg nem sok ilyen jellegű dedikációkötet áll a kutatók rendelkezésére” – hangsúlyozta Széchenyi Ágnes, hozzátéve, hogy ezek között többek között Illyés Gyula, Németh László, Szabó Lőrinc, József Attila dedikációgyűjteménye említhető meg. Hangsúlyozta: a szétszóródott dedikációkat összegyűjtő szerző a Ferencz Győző által írt Radnóti-önéletrajz adatait használja, de ki is egészíti azokat. Egybeveti a kötetek recepciójával, kikutatja a címzettjeit és csaknem 100 oldalas megjegyzésekkel ellátott életrajzi adatot fűz a dedikációkhoz. A kötet kevés szerzői szöveget tartalmaz, de annál több benne a filológiai hozzátétel – magyarázta.

Hozzátette, hogy a szerző egy nyomozó, gyűjtő filológus, az a fajta irodalomtörténész, aki bővíti a forrásokat, gyarapítja az értelmezendő szövegek számát. Bíró-Balogh Tamás a Szegedi Tudományegyetemen, a Juhász Gyula Pedagógiai Karon a Tanító-és Óvóképző Intézet magyar szakcsoportjának tanársegédjeként dolgozik. Az irodalmon kívül etikát, nyelvtant és nyelvi módszertant is tanít. Előtte három évig a Kerkai Jenő Népi Kulturális Tanodában humántanárként dolgozott hátrányos, valamint halmozottan hátrányos gyerekekkel. Eddig megjelent kötetei közül a tudományos főmunkatárs kiemelte a Schöpflin Aladár összegyűjtött levelei című, 2004-ben megjelent munkát, valamint a Mint aki a sínek közé esett (Kosztolányi Dezső életrajzához) című könyvét.

Elmondta azt is, hogy a Szegeden élő szerző ahhoz a tradícióhoz kapcsolódik, amely igyekszik a nagy témákat, a helyi szegedi témák kutatásával kiegészíteni és összekapcsolni. Az Erdődy Edit-díjat olyan kortárs irodalmi, színházi vagy irodalomtudományi teljesítmény elismeréseként ítélik oda, amely a humor, az irónia, a szatíra, illetve a bevett evidenciákra való elfogulatlan rákérdezés eszközével a társadalmi megértés, a szolidaritás és humánum értékeit segíti érvényesülni.

A díj Erdődy Edit irodalomtörténész személyiségére és munkásságára emlékeztető egyedi tárgy, amelyet Szabics Ágnes képzőművész – a névadó lánya – készít, és amelyhez kísérő oklevél is tartozik.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!