Még egy emlékmű kerülhet a Szabadság térre, és ez most Moszkvának szól

kép: Népszava

Csaknem félmilliárd forintból épül obeliszk a Szabadság téren a „szovjet megszállás áldozatainak” emlékére. A történészek megosztottak. Szakály Sándor például támogatja a szoborállítást, Karsai Lászlónak viszont elege van az utóbbi évtizedek történelmi köztérszennyezéséből.

 Ha eddig azt mondtuk, hogy politikai-történelmi értelemben követhetetlenül zavaros a Szabadság tér, akkor mit szóljunk most? A tervek szerint novemberben adják át a szovjet megszállási emlékművet, jelenleg az engedélyek beszerzése folyik.

Az emlékmű felállítását Menczer Erzsébet fideszes politikus, a SZORAKÉSZ (Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete) elnöke kezdeményezte. A Gulág Emlékbizottság – ahogyan arról a Népszava a múlt héten beszámolt – rábólintott a tervre: a 14 méter magas, fekete gránitból készülő obeliszk a Szabadság tér és az Október 6. utca találkozásánál, a botrányos német megszállási emlékmű közelében kap majd helyet. A tér túloldalán az ugyanilyen méretű, fehér színű szovjet katonai hősi emlékmű magasodik.

A cikk a Népszava oldalán folytatódik, kattintson!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!