Radikális változások jönnek a Népszavánál

Egy lap sorsa sokféleképpen alakulhat, miután többször is kihúzták a pöcegödörből. Lehetséges, hogy nem pumpálnak bele több pénzt, és elsorvad, ahogy arra hivatott. Az is megtörténhet, hogy bárminemű változtatás nélkül életben tartják, és ugyanúgy stagnál tovább. Ennek maximum annyi értelme van, hogy a vezetők továbbra se keressenek rosszul, az újságírók pedig épp hogy megéljenek. Van egy harmadik eshetőség is. Az újság felismeri azt a piaci rést, amelynek betöltésére többet is érdemes áldozni, viszont ahhoz befektetés szükséges.

A Népszava (a legnagyobb meglepetésünkre) így döntött. Közleményt adott ki az újság arról, hogy február elsejével tizennégy volt népszabadságos újságíró és szerkesztő érkezett a Népszavához.

A frissen szerződtetettek: Batka Zoltán, Boda András, Czene Gábor, Csepelyi Adrienn, Danó Anna, Doros Judit, Hargitai Miklós, Hárs Kata, Hompola Krisztina, Horváth Gábor, Marnitz István, N. Kósa Judit, Kispéter Csaba és Urbán Csilla. A következő hetekben még négyen csatlakoznak a szerkesztőséghez. A szintén a cégcsoporthoz tartozó Vasárnapi Híreknél és a Szabad Földnél már korábban munkába állt Kőműves Anitával, illetve Tanács Istvánnal így összesen húsz, október 8-án utcára került kolléga talál új otthonra. Ezzel párhuzamosan közös megegyezéssel a Népszava szerkesztőségének négy tagja ment nyugdíjba vagy távozott a laptól, ám különböző formákban mindannyiukkal folytatódik az együttműködés.

Akik olvastak Népszabadságot, azoknak ismerősen csengenek a nevek. Létszámukat tekintve nagy esély lehet arra, hogy az egykori Népszabadság-előfizetők most a Népszavára áldoznak egy kis befektetést, hiszen a kedvenc csapatuk egy része már itt munkálkodik. Ha foglalkoznak a gondozásával, talán még az online felület is fellendülhet valamelyest, reklámbevételt termelve. Ez egy nagy lehetőség a lapnak, mert mind stílusbeli, mind tartalmi megújulásra számíthatnak az új kollégákkal.

A történet ezzel még nem ért véget. A három szerkesztőség összevont értekezletén Horváth László, a Népszavát és a Vasárnapi Híreket kiadó XXI. Század Média kft. vezérigazgatója nagyszabású fejlesztést és átszervezést jelentett be, amelynek célja az egyetlen megmaradt baloldali napilap piaci pozíciójának megerősítése. A terv része a Népszava és a Vasárnapi Hírek szerkesztőségeinek integrálása, március közepére a lap teljes szerkezeti és formai megújítása, valamint a szombati lapszám összevonása. Az integrált szerkesztőséget ezentúl négytagú szerkesztőbizottság irányítja, amelynek elnöke Horváth László, tagjai Németh Péter, a Népszava és Kertész Anna, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője, valamint Horváth Gábor, a Népszava felelős szerkesztője.

Jó látni, hogy a Népszava felismerte: hiába hivatkozik egy ezeréves névhasználatra, tartalmilag nem jutnak előre, hacsak fel nem hagynak eddigi szemléletükkel, és elkezdenek bekopogtatni a XXI. század kapuján, hátha még előttük is nyitva állhat…

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!