Epres-rebarbarás borított pite házi labneh-val

Nincs is annál jobb dolog, mint mikor kis kanállal neki lehet esni egy egész tepsi mámorítóan édes és illatozó süteménynek csak úgy magában. Ez a cucc pont olyan, aminek nem lehet ellenállni, nem lehet megvárni amíg a kistányér és a villa is megérkezik hozzá. De jó hírem van! Nem is kell! A labneh-val, azaz joghurt alapú krémsajttal bolondított, inkább morzsa-sütire emlékeztető pite elkészítése nem igényel sem túl sok ráfordított időt, sem energiát, sem szaktudást, így könnyen válhat a hétvégi ejtőzések központi figurájává – írja a Non Plus Ultra Gasztroblog szerzője.

Hozzávalók:

1 csomag réteslap

1,5 l natúr joghurt

70 dkg eper

4 szál rebarbara

1 egész citrom

vaj

barna cukor

Fűszerek: vaníliarúd, menta, citromfű

A közel-keleti népek méltán népszerű pita-mártogatós krémsajtját, a labneh-t ebben a receptben egy kicsit más megvilágításba helyezzük. Szemtelen módon egy édes-krémes verziót fogunk belőle generálni méghozzá úgy, hogy 1,5 liter joghurthoz hozzákeverünk két-három  evőkanál  barna cukrot vagy mézet és egy szerény maréknyi kézzel összetépkedett mentalevelet. Szükségünk lesz még egy szűrőre és egy gézlapra vagy egy olyan tiszta konyharuhára, amit nem sajnálunk befogni a koszosabb konyhai munkálatokba. Én személy szerint a konyharuha-verzió mellett döntöttem, de hogy az öblítő és a fehérítő ízének nyoma se maradhasson a krémsajton, előtte jól beáztattam langyos vízbe. Na de, kanyarodjunk vissza a labneh-hoz! A ruhát szétterítjük a szűrőbe, beleöntjük az előre beízesített joghurtot. A textilből utána a sarkok felfogásával helyes kis batyut készítünk és felakasztjuk a mosogatócsapra, aminek a következtében a savó 24 óra leforgása alatt szépen lassan kicsöpög a joghurtból és egy kellemesen édeskés, a mentának köszönhetően pedig friss és üde sajtot kapunk belőle.

A többi már szinte gyerekjáték! Az epret és a rebarbarát jó alaposan megmossuk és nagyobb darabokra vágjuk. Először – keménysége miatt – a rebarbarát pároljuk meg egy kis kocka vajon egy korty citromlé kíséretében. Ha megpuhult, hozzáadhatjuk az epret is, valamint a vaníliarúdból kikapargatott apró magocskákat (ha nincsen kéznél éppen, akkor 2 csomag vaníliás cukor is megteszi), egy citrom reszelt héját és két evőkanál barna cukrot. Ezt már nem kell sokáig a tűzhelyen tartani, elegendő, ha egyszer összerottyan a keverék. Ezt követően egy kisebb hőálló tálat kivajazunk, az aljára mehet is az illatozó, már-már lekvárra emlékeztető, csábító eper-mix. Erre kerül rá teljes egészében egy réteg réteslap, aminek a tetejére morzsoljuk rá a labneh-t. A maradék réteslapot hosszabb csíkokra vágjuk és kis kezünkkel ügyes fodrokat képezve helyezzük a mesterművünk tetejére. Előmelegetített sütőben nagyjából 20 percig kell sütni, amíg a tészta megbarnul a tetején. Ha kihűlt, bátran szórjuk meg citromfűvel, mentalevéllel, de akár maradék eperrel is díszíthető.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!