A kormány szerint az él az utcán, akinek ehhez van kedve

Nap, mint nap látunk hajléktalan embereket az aluljárókban, kapualjakban.

Nyitrai Imre helyettes államtitkár szerint nem kellene az utcán élni, hiszen Magyarország képes az ellátórendszerét fenntartani, és képes mindenki lakhatását biztosítani, így azok választják az utcát, akik ott akarnak élni.

E sajátos magyarázat értelmében bizonyára passzióból hevernek emberek még a legnagyobb hidegben is a szabadban, ami több esetben kihűléshez vagy súlyos megbetegedéshez vezet. De nem csak az utcán élőket érinti a nagy hideg, hiszen sokan saját lakásukban fagynak meg.

korozs 1Mindennek Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő szerint az az oka, hogy a téli időszakban sokan pénzhiány miatt egyáltalán nem vagy alig fűtenek otthonukban. Tömegesen kényszerülnek fűtésre alkalmatlan anyagokkal melegíteni a kályhájukat, amivel saját egészségüket is rontják és a levegő minőségét is szennyezik.

Mindezt aggodalommal mérlegelve fordult Balog Zoltán miniszterhez a politikus, az alábbi kérdésekre várva választ:

-Mennyien haltak meg eddig kihűlés miatt a télen? Közülük hány embert ért az
utcán, fedett helyen vagy lakásában a halál?
-Mennyi embernek kell még megfagynia, hogy a kormány valóban minden
hajléktalan ember számára biztosítson megfelelő ellátást, legalább a téli krízis
időszakban?
-Mennyi embernek kell még otthonában kihűlés miatt meghalnia, hogy a kormány
visszaállítsa a lakásfenntartási támogatás valamilyen formáját vagy más szociális
támogatást biztosítson a szegénységen él ők számára?

A január eleji kérdésekre tegnap érkezett válasz Rétvári Bence államtitkártól, aki szerint

a kormányzati számok tükrében minden rendben van a szociális ellátórendszerrel.

rétvári 2A korábbi évekhez hasonlóan a kormány 2016-ban is – a költségvetés éves normatív hozzájárulásán felül – pályázati támogatásokkal is finanszírozta a hajléktalan emberek ellátását: az erre rendelkezésre álló forrás 359 900 000 forint volt.

A pályázati döntésnek megfelelően – többek között – országosan 3500 hajléktalan ember napi egyszeri étkeztetése valósul meg szombaton, vasárnap s több mint 7000 hajléktalan egészségügyi kiegészítő ellátása is megtörténik.

Az államtitkár válaszában kiemelte, hogy egy kormányprogram keretében 4 milliárd forint áll rendelkezésre, amely 2016 és 2020 között heti öt napon át, munkanapokon átlagosan 4000 közterületen élő, éjjeli menedékhelyen éjszakázó, illetve hajléktalanok átmeneti szállásán vagy elsőként lakhatásban élő hajléktalan ember számára biztosít lehetőség szerint egyszeri étkezést.

Rétvári szilárd álláspontja, hogy a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy a legrászorultabbak ellátása folyamatosan megoldott legyen.

A kérdésekre adott válaszokban arról nincs felkészült kormányzati álláspont, hogy miért emelkedik a fagyhalál áldozatainak a száma, sem arra, hogy az eljövendő négy évre célzott négymilliárdból vajon akár egy is feltámasztható lesz-e az idei áldozatok közül.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!