Az ember, aki bevezette Orbánt a piacgazdaságba

A Fidesz közgazdász elitje hosszútávon ugyancsak jól járt a 2010-es, kétharmados győzelemmel. Pénzügyminiszterek, bankelnökök, tőzsdei vezetők profitálásáról szólt a fülkeforradalom, mely 2017-ből visszanézve igen tanulságos tud lenni.

Minden csak azon múlik, hogyan áll hozzá az ember a dolgokhoz, meg persze attól is függ, milyen a kapcsolata Orbán Viktorral, sőt, milyen véleménnyel van róla – akár a háta mögött is. Viktor szeme mindent lát, füle mindent hall, ezért jobb, ha az ember óvatos, egy szint fölött már nem érdemes kiesni a bizalom köréből.

Történetünk két igazi főszereplője Matolcsy György és Járai Zsigmond.

Közös bennük, hogy mindketten amolyan “pénzemberek”. Az egy dolog, hogy gazdagok, de emellett az ország pénzügyeiért is felelősek, vagy felelősek voltak valamikor.

Járai Zsigmond egy technokrata közgazdász, aki az utolsó MSZMP kormány pénzügyi tárca miniszterhelyetteseként kvázi belülről bontotta le a rendszert. Nem forradalmi hevületében, hanem, mert a rendszer így kívánta. Az volt a dolga ugyanis, hogy gyakorlatilag gazdasági rendszerváltást vezessen be Magyarországon – a tárca többek között fel akarta gyorsítani a tőzsde megalapítását. Ehhez kerestek, és találtak is egy embert Járai személyében, aki megágyazott az új értékpapír- és bankrendszernek, egy olyan valakit, aki már látott működő piacgazdaságot.

’89 óta sokáig volt részese a nagypolitikának, bár nem volt párttag, sem akkor sem később.

A még liberális Fidesznek évekig adott gazdasági ügyekben tanácsot, többedmagával ugyanúgy, mint privát beszélgetéseken Orbán Viktorral. Korán a Fidesz része lett, az alapítókkal s köztük Orbánnal kifejezetten jóban volt, sőt tisztelte, felnézett rá – főleg kiváló memóriája, és gyors észjárása miatt.

Járai azóta eltűnt a képből, legutóbb arról írt cikket a hvg, hogy egy buddhista zarándokútvonalat járt be, és egy képen még vidáman pózol is két szent emberrel.

2010 azonban még nem a lelki megvilágosodásról szólt.

A friss kormány új nemzetgazdasági minisztere Matolcsy György az általa benyújtott és a parlament által elfogadott módosító indítványban megváltoztatta a bankok és biztosítók különadójáról szóló törvényt, melynek végén a sajátjaik természetesen jól jártak.

Az úgynevezett “kis biztosítókat” akarták megvédeni, ugyanis, hogyhogy nem Járai épp érdekelt volt egy ilyenben.

 

Jól járt a CIG Pannónia

Az akkor friss tőzsdei szereplő CIG Pannónia Életbiztosító volt ugyanis a cég, amiben Járai felügyelőbizottsági elnök volt, és vele párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bankban is, és a törvény olyannyira konkrétan az CIG anyagi helyzetének elősegítéséről szólt, hogy amiért az ellenzék szerint elengedtek nekik 400 millió forintnyi adót azt sokáig gúnyosan úgy nevezték; Lex Járai.

A cég azóta nyereséges, sőt már nem is “kis biztosító” hiszen 2016-ban felvásárolták az MKB biztosítót, segített az állami közbeavatkozás.

Járai politikából való eltűnésében szerepet játszott az is, hogy Orbán gazdaságpolitikájával 2012-re már nem tudott azonosulni, így inkább lemondott posztjai egy részéről, és hátrébb lépett, emellett pedig szerepet játszott az is, hogy Matolcsy Györggyel akadtak súrlódásai is.

Cicaharc

Csalódottságát egyik ismerőse szerint a Matolcsyval szembeni érzései, némi szakmai féltékenység is mélyítheti. Mindkét közgazdász életében meghatározó szerepe volt a 2008-as halálakor örökös pénzügyminiszterként búcsúztatott, óriási tekintélynek örvendő Hetényi Istvánnak, aki – ahogy több, Hetényit is ismerő forrás fogalmazott – Járait komolyan vette, Matolcsyt meg egyáltalán nem. Ehhez képest Járai most azt látja, hogy a gazdaságpolitika, pénzügypolitika megformálásában Matolcsy mindenki másnál nagyobb szerepet kap, és mivel Orbán eldöntötte, hogy Matolcsyra hallgat, Járai mondhat bármit, észrevételei süket fülekre találnak a kormányfőnél. – írta az Origo 2010-ben az “Aki hátat fordított Orbán Viktornak c. írásában.

Tehát amiért Matolcsy képességeit Járai szerényebbnek ítélte sajátjánál, viszont ennek ellenére Orbán mégis Matolcsy Györgyre hallgatott gazdasági ügyekben – megsértődött.

Emellett az is kiderült, hogy Orbánhoz eljutottak Járai kritikái, melyet a kormányfő hagyományosan igen nehezen visel. Egy ideig még voltak találgatások arról, hogy vajon Járai visszatér-e, de azóta a történelem eldöntötte a kérdést – Járai eltűnt a mainstream vonalból.

Szolgálataiért cserébe a cég, amiben vastagon benne van jól járt, Járainak anyagi problémái nem lesznek soha, és emellett csendben elengedték a kezét, hadd menjen.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!