Itt a farsangi szezon: toljunk egy kis szalagos fánkot

Hozzávalók:

100 dkg finomliszt
5 dkg élesztő
2 db tojás
1 ek cukor
2 ek rum (nagy)
0.5 l tej (kb.)
10 dl napraforgó olaj (a kisütéshez)
10 dkg porcukor (a tetejére)
25 dkg lekvár/ dzsem (a tálaláshoz)

Tettek mezeje:

1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzátesszük a cukrot, és hagyjuk, hogy felfusson.
Beleöntjük a lisztbe, hozzátesszük a két egész tojást, majd még kb. 5 dl tejet és a rumot.
Fakanállal addig dolgozunk rajta, amíg a tészta elválik az edény falától (kb. 10 perccel az után, hogy már nagyon unjuk az egészet).
Kicsit meglisztezzük a tetejét, és duplájára kelesztjük (meleg sütővel rá szoktam segíteni:)).
Lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 2 centisre nyújtjuk.
Fánkszaggatóval (javaslom ezt is lisztezzük meg) kiszaggatjuk, és letakarva újra megkelesztjük.
Közben felforrósítjuk az olajat. Fontos, hogy fejjel lefelé tegyük bele a fánkokat az olajba, vagyis a deszkán lévő oldala kerüljön felülre először.
Süssük kb. 2 percig lefedve, majd vegyük le a fedőt. Ha nagyon ügyesek voltunk, a fánk magától megfordul, ha nem, mi magunk fordítsuk meg (És ne áruljuk el senkinek).
Újabb két percig sütjük, fedő nélkül. Tálra szedjük és porcukorral, lekvárral tálaljuk, csokifüggők nutellával is ehetik.

Köszönöm a figyelmet! Jó étvágyat! Holnap valami egészséges, kevésbé cukorbombával jövök!

Üdv

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!