Mákostészta Souper kivitelben

Mondhatunk a mákostésztáról sok jót és rosszat, de talán egyöntetűen kijelenthetjük, hogy nem tartozik manapság a legsikkesebb gourmet receptek közé. Abban a puritán formájában legalábbis, amelyet ősanyáink ismernek. Mák, porcukor, szélesmetélt, megvan azért a maga bája… Ezeken a hozzávalókon ugyan mi sem változtattunk, de a kivitelezés vadiúj, a forma pedig teljesen új köntöst kapott – írja a Non Plus Ultra Gasztroblog szerzője.

Hozzávalók:

4 db tojás

1 l tej

2 dl tejszín

200 g darált mák

250 g porcukor

1 zacskó vaníliás cukor

1 ek liszt

1 db citrom

1 marék fagyasztott meggy

200 g szélesmetélt

Szeretném leszögezni, hogy a képlet nem túl bonyolult. Először is keressünk egy közepes nagyságú lábost, amibe beleöntjük a tejet és a tejszínt, hogy aztán a tűzhelyen lassú láng mellett elkezdhessük melegíteni a leves alapját. Mehet bele egy csipet só és egy egész citrom reszelt héja is ízesítőnek.

Amíg a tej felforr, addig két ügyes kis kezünket igénybe véve szétválasztjuk a tojások sárgáját a fehérjétől. A fehérjére most egyáltalán nem lesz szükség, nyugodtan félrerakhatjuk vagy akár fel is használhatjuk más ételhez, haj-, arc-, kéz-, lábpakoláshoz (ki tudja, annyi mindent hall az ember). A sárgáját 150 g porcukorral, a liszttel és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd a forrásban lévő tejből hozzámerünk egy bő merőkanálnyit. A tejet húzzuk le a tűzhelyről, és folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tojássárgájából készült masszát. Tegyük vissza a tűzhelyre és hagyjuk még egy utolsót rottyanni.

A szélesmetéltét lobogó sós vízben főzzük fogkeményre, aztán leszűrjük. Tálalásnál a tányér aljára egy szűk maréknyi tésztát helyezünk, megszórjuk a maradék porcukorral kikevert mákkal és mehet rá néhány darab meggy is, ráöntjük a forró levest, majd a tetején is elkövetjük ugyanezt az “ágyazási” műveletet.

 

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!