Cukkini főzelék

Na, szóval az van, hogy indul a friss tök szezon. Ennek örömére összedobtunk egy laza kis főzeléket zsenge cukkiniből. De! Egyrészt, hogy ne mindenkinek a menzás, agyonlisztezett paprikás “egybemassza” jusson eszébe egyből, igyekeztünk teljesen más megvilágításba helyezni a főzelék gyermekkorunkból felrémlő fogalmát – írja a Non Plus Ultra Gasztroblog szerzője.

Hozzávalók:

1,5 – 2 kg zsenge cukkini

1 paradicsom

1 nagy burgonya

1 fej újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 citrom

2 dl kókusztej

1 marék földi mogyoró

Fűszerek: só, bors, curry, kurkuma

Mézes-mustáros-chilis oldalas:

1 kg szeletelt oldalas

3 ek mustár

3 ek méz

1 kk chiliszósz/ őrölt chili paprika

Fűszerek: só, bors, őrölt római kömény, koriandermag

A húshoz szükséges pácanyagot érdemes a sütést megelőző napon összeállítani és egy éjszakácskára a hűtőben hagyni érlelődni benne az oldalast. Ehhez nincs szükségünk másra, mint egy tágas, zárható dobozra, amiben elkeverjük a mézet, a mustárt és a chilit. Nálam még volt elfekvőben Peti által készített házi chili-krém, ami hát – hogy is mondjam finoman – tényleg könnyfacsaróan erős, ezért egy késhegynyi untig elég belőle. Aki nem ilyen szerencsés, használhat simán őrölt chili paprikát. Továbbá kell még bele egy csipetnyi só és bors. Az összekevert pácban aztán szépen megforgatjuk az oldalast, majd a hűtőbe tesszük pihenni. 24 óra elteltével vesszük elő újra a húst, belefektetjük egy nagy tepsibe, a tetejét megszórjuk őrölt római köménnyel és koriandermaggal (nem ér lespórolni róla!), majd 220 fokon egy óra leforgása alatt szép ropogósra sütjük.

A cukkiniket alaposan megmossuk, majd egy nagyobb lyukú reszelővel nekieshetünk a tökök gasztronómiai céllal történő kézi deformálásának. Ez bizony kemény munka, de megéri a fáradozást. Ha készen van, beszórjuk az egészet sóval, és alaposan átforgatjuk. A cukkini a só hatására elkezd levet engedni, amit nem fogunk hagyni kárba veszni, ebbe fog ugyanis megfőni maga a főzelék. De ne szaladjunk ennyire előre! Egy korty olivaolajon pirítsuk meg a felkockázott újhagymát és fokhagymát, aztán hozzáadhatjuk a felkockázott paradicsomot és, ha megvan, a paradicsom szárát is. Utóbbit sokan gondolkodás nélkül a szemetesbe hajítják, pedig isteni ízt kölcsönöz bármely éteknek, és a végén csupán egy mozdulat kikapni. Végül, de nem utolsó sorban hozzáadhatjuk a lereszelt cukkinit levesestül, mindenestül. Lényeg, hogy a lábosban a lé éppen ellepje a zöldséget. Ha ezt nem sikerült kivitelezni, nyugodtan adhatunk hozzá még vizet.

Mindeközben egy nagy darab főtt burgonyát villával szétnyomkodunk, és ezt is belekeverjük a főzelékalapba, pikk-pakk besűríti. Kb. 20-25 perc alatt készre is fő, lehúzzuk a gázról, és csak most állunk neki fűszerezni: jöhet a curry, a kurkuma, némi őrölt bors, egy fél citrom reszelt héja és leve. A sóval csínján bánjunk, ne felejtsük el, hogy a cukkini már sós állapotában került a lábosba. A fűszereket jó alaposan elkeverjük benne, kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a kókusztejet is, ami tényleg kompakt egésszé teszi ezt a meglehetősen thai ízvilágú főzeléket. Tálalás előtt  a tetejére pirított mogyorót és citromfüvet szórunk, ellenállhatatlan.

Még több recept ITT!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

VIANon Plus Ultra Gasztroblog
OSZD MEG!