Visszaheckelték Orbán 2010 előtti önellentmondásait

Bár december végén úgy tűnt, hogy eltűntek Orbán 2010 előtti nyilatkozatai, most ismét elérhető a miniszterelnök beszédeinek archívuma.

Mindebből pontosan nyomon követhető, hogy Orbán Viktor az elmúlt 25 év legellentmondásosabb politikusa, aki a legtehetségesebben és következetesen tudott megnyilatkozni: önmaga ellen. A tenytar.blog segítségével kiemelünk néhány meghatározó önlejáratást.

Az orosz összeesküvés

Nem lehet az oroszokkal olyan megállapodást kötni, vagy olyan szerződést aláírni, amelyet tíz évre titkosítanak – mondta Orbán Viktor 2008-ban Rákosmentén. Mindezt egy szlovákiai megnyilatkozásában részletesebben kifejtve cáfolt rá jelenkori putyinizálódására:

„Történik valami, ami Magyarországon mindannyiunk számára figyelmeztető lecke. Anélkül, hogy külpolitikai kalandokba bocsátkoznék, szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen. A magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen. Tíz évre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal a XXI. századot és a magyar nép, a teljes Kárpát-medencei életét döntően meghatározó kérdésben: az energia.”

Persze akkor még nem tudhatta, hogy Putyin könnyedén behúzza a paksi zsákutcába, amit a mai napig évtizedekre tervezett titkosítással próbálnak elmaszatolni.

orbánpaks

2004: tűrhetetlen, hogy a média a politika cselédje

„A magyar médiának számos problémája létezik. Ebből az egyik probléma az, hogy túlságosan erősen kötődik a politikához. Elveszíti a függetlenségét, önállóságát és hajlamos arra, hogy ezért kiszolgáljon pártpolitikai igényeket. Nagyobb távolság, higgadtabb viszony, kritikusabb kapcsolatrendszer lenne szükséges a média szereplői és a politikai élet szereplői között” – mondta Orbán Viktor 2004. október 24-én Clevelandben a New York-i Hungarian TV Magazine-nak.

Bölcs szavak. 2010 óta a média független, önálló, kritikusan távolságtartó a politikától.

Ezen álláspont dicsősége, hogy Andy Vajna állami kölcsönből megkaparintotta a TV2-öt, megszűnt az ingyenes Metropol és helyére jött a Lokál. A Mediaworks Hungary Zrt. bekebelezte a Pannon Lapok Társasága Kft.-t, továbbá elhallgatott a Class FM és elhallgattatták a Népszabadságot.

Közpénznek nincs keresnivalója a profi fociban

„A mi kormányunk 1998 és 2002 között sok támogatást adott a labdarúgásnak, a tapasztalatok alapján van, ami nem volt sikeres, van, ami folytatható. Az biztos, hogy a profi labdarúgásra nem szabad költségvetési pénzt költeni” – mondta Orbán Viktor 2010. január 28-án.

Azóta – a Figyelő számításai szerint – legalább 90 milliárd forint mehetett el különböző, labdarúgáshoz köthető létesítményfejlesztésekre, 2017-18-ig pedig további bő 160 milliárdnyi beruházás van betervezve. Ráadásul ebben nincsenek benne a következő két-három év tao-támogatásaiból ilyen célra szánt források, azaz nem lenne meglepő, ha a kormányzati ciklus végére elérnénk a 300 milliárdot.

orbánfoci

Csúnya dolog közpénzből kampányolni

Az. Ezt maga Orbán is így látta – de csak a 2008-as népszavazási kampány idején: „Jól látható, hogy beteg emberek meggyógyítására nem akar a kormány pénzt adni, de kampányolni, politikai célokra felhasználni adóforintokat, arra bizony van esze. Azt kell mondanom, hogy elment a józan eszük”.

A mostani népszavazásról azonban úgy tűnik, hogy más a véleménye, ugyanis ennek több mint 10 milliárd forintos költségéről már azt mondta: olyan fontos az ügy, hogy akár a két-háromszorosát is el lehetett volna költeni rá.

Nem csak ebben a kérdésben tűnik módosulni a miniszterelnök véleménye. A 2008-as kampányban még úgy nyilatkozott: „Könnyű józan ésszel is belátni, hogy más következményei vannak egy népszavazásnak, ha az érintettek 40 százaléka vesz részt rajta, és más, ha 60” – mondta Orbán Viktor az Inforádiónak.

Az akkori Orbán szerint „az eredmény akkor nem vitatható, ha abban a magyar társadalom többségének egyértelmű és világos akarata mutatkozik meg (…) egy negyven százalékos népszavazás kevés”.

Mint ismert, a kvóta-népszavazást ragyogó sikerként könyvelték el, bár az érvényes szavazatok aránya 40,4 százalék volt, messze elmaradva az érvényességi küszöbtől.

Tovább is van, mondjuk még..?

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!