Szijjártó nem teszi zsebre, amit a külföldi sajtótól kapott

Fotó: 24.hu

Brüsszel így, Brüsszel úgy, de amikor körbe kellene nézni, nem látunk mást, minthogy minket ekéznek, és nem az Európai Uniót. Olyanok vagyunk, mint egy izgága kisgyerek, aki nem tud közösségben élni, ezért inkább áthárítja a felelősséget másra.

A német sajtó testületileg döbbenettel fogadta Szijjártó Péter szenvtelen-érzéketlen nyilatkozatát, miszerint Magyarország a csikorgó fagyban sem engedi be a szerb határon, a szabad ég alatt fagyoskodó menekülteket – tudósít a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A miniszter, aki szerint a határ megnyitására humanitárius megfontolásokból sincs mód, inkább azt tanácsolta ezeknek az embereknek, hogy kérjenek segítséget Szerbiában. Azaz jelentkezzenek az ottani hatóságoknál és menjenek be valamelyik menedékhelyre. Szerinte azonban az érintettek erre azért nem hajlandók, mert valamely más országban akarnak menedéket kérni, ám nem alapjog, hogy kiválasszák a számukra kedves államot. A lapok ugyanakkor Bild Zeitunggal bezárólag emlékeztetnek arra, hogy nem hivatalos adatok szerint 8500 migráns rekedt Szerbiában, ám csak 6 ezer hely van a szállásokon, de még rosszabb, hogy ezek közül csupán 3140 felel meg a téli viszonyoknak.

A külföldi újságokat a Klubrádió lapszemlézte.

Spiegel

Magyarország különösen cinikus tervet dolgozott ki a menekültek ellen, és igen sajátságos érvekkel támasztja alá ez irányú politikáját. Az ország e tekintetben kiemelkedik még a régión belül is. Orbán Viktor szívesen megy szembe azzal, amit politikailag korrektnek neveznek, igaz, kijelentései sokszor leginkább arra emlékeztetnek, amit a kocsmai törzsasztaloknál szoktak mondogatni. Most pl. az új határvadászok előtt kijelentette, hogy az emberi jogok sehol sem írják elő a nemzeti öngyilkosságot. Majd pár órával később Lázár János bejelentette, hogy a jövőben minden menedékkérőt őrizetbe vesznek. Az offenzívát éppen akkor hirdették meg, amikor a határon, illetve a menekülttáborokban uralkodó embertelen állapotok amúgy is negatív szenzációt keltenek a sajtóban, főként a mínusz 30 fok felé közeledő hőmérséklet miatt.

Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól azt mondja, hogy a terrorista migránsok, illetve a Brüsszel elleni jelszavakkal a kormány pontosan a menekültek nyomorúságos helyzetéről igyekszik elterelni a figyelmet. Kékesi Márk, a szegedi Migszol segélyszervezet egyik alapítója méltatlannak és felháborítónak minősíti a magyar és a szerb hatóságok hozzáállását. Így azt, hogy el akarják riasztani ezeket az embereket, ezért a határőrök nem engedik meg, hogy bárki segítsen nekik. Ugyanakkor nagy feltűnést keltett a körmendi plébános, aki befogadta az ottani sátortábor több lakóját. A legtöbb magyar egyház támogatja Orbán politikáját, vagy csak egyszerűen befogja a száját.

Süddeutsche Zeitung

Egy osztrák író óv attól, hogy a nyugat ördögnek fesse le Európát és tömbként kezelje a térség országait. A Salzburgban élő Karl-Markus Gauss elismeri, hogy régió egykor több örömre adott okot, mint manapság, pl. a rendszerváltás időszakában. Igaz a nyugat már jóval korábban magát tekintette az igazi Európának, majd 89 után hozzálátott, hogy mélyen kelet felé kibővítse a saját gazdasági terét. Tény, hogy ez hatalmas pénzekbe került, cserében viszont a nyugati cégek óriási nyereségeket zsebelhettek be. Ám a sikerek közepette nemigen emlegették, hogy ez mekkora veszteségekkel járt. Pl. hogy keleten egész övezetek szegényedtek, illetve néptelenedtek el. Paradox módon a menekültek voltak azok, akik felszínre hozták ezeket az ellentmondásokat.

Azóta a nyugat megint úgy tekint a térségre, hogy errefelé homofób nacionalisták fognak össze a földrészt egysége ellen, és azon vannak, hogy bedöntsék az uniót. Amúgy az valóban kínos, hogy éppen az olyan államok zárják le a határaikat, mint Magyarország és Lengyelország, amelyek időről időre sok ezer polgárukat késztették az ország elhagyására. Ezzel együtt téves, ostoba és veszélyes , hogy egy kalap alá vegyék az egész régiót. Ezek az országok nagyon is különböznek egymástól, még akkor is, ha a hasonló gondok hasonló politikusokat hoztak a felszínre és ők nacionalista alapokon megpróbálják etnikai kérdéssé tenni a szociális bajokat. Erre egyébiránt nyugaton is bőven akad példa. Viszont a régió államai semmiképpen sem engedték meg, hogy uniformizálják őket, persze itt el kell tekinteni Magyarországtól, ahol a befelé forduló, agresszív nacionalizmus a társadalom ijesztően nagy részét uszításra kapható masszává torzította.

Ezzel együtt hiba volna az EU ellenfeleit a kelet kicsiny és gazdaságilag gyenge államaiban keresni. Sokkal inkább érdemes ez ügyben a nyugaton, a saját maguk okozta válság nyerteseinek házatáján kutakodni. Ők azok, akik szavakban nem győzik hangoztatni az európai értékeket, ám a profit utáni hajszában mindent megtesznek, nehogy létrejöjjön a szociális unió. Szóval hiba a felelősséget a keletre hárítani, mert ezzel bizonyosan nem lehet megállítani az EU széthullását. És ez még akkor is így van, ha a nemzetállamok nem képesek megoldani a saját nehézségeiket. A nagyobb önállóságra vonatkozó felhívásokat mégsem tanácsos a nyugati felsőbbrendűség gőgjével viszonozni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!