Már az Orbán-kormány kezdetén megjósolták, hogy nagy bajok lesznek…

A Trasparency International közleményben hívta fel a parlamenti képviselők figyelmét arra még 2010-ben, az Orbán-kormány hatalmának hajnalán, hogy az Állami Számvevőszék és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság élére jelöltek politikai elkötelezettsége veszélyezteti a demokratikus rendszer hatékony működését.

A Transparency International magyarországi szervezete szerint az elnökjelöltek politikai elkötelezettsége miatt sérülhet az Állami Számvevőszék és a megalakuló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság függetlensége.

A korrupció ellen fellépő civil szervezet közleményében aggodalmát fejezte ki az eddig stabilnak értékelt demokratikus intézményrendszer átpolitizálása miatt, illetve amiért „a Fidesz a kormányhatalom egy újabb alkotmányos kontrollját kérdőjelezi meg”. (Később aztán kiderült, hova jutottunk mindezzel…)

A Transparency International elfogadhatatlannak tartja, hogy a pártok gazdálkodását is ellenőrző Állami Számvevőszéket Domokos László, a Fidesz-frakció tagja vezesse. (FF: Domokos összesen két évet dolgozott a politikán kívül: 1988-90-ben. Domokossal az is komoly baj, hogy jogosulatlanul vett fel 15 millió forint költségtérítést és amikor úgy adódott, 72 millió prémiumot is megszavazott magának).

Közleményük szerint aggályos az is, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság élére a kormánypárt a tervek szerint korábbi parlamenti képviselőjét és ORTT-delegáltját állítaná. A szervezet nem nevesíti a sajtóhírekben az újonnan megalakuló hatóság elnöki tisztének várományosaként emlegetett Szalai Annamáriát.

„A szavazás előtt felhívjuk a parlamenti képviselők figyelmét, hogy az ellenőrző szervek függetlenségét, és ezáltal a demokratikus rendszer hatékony működését, hosszú távon pedig annak stabilitását veszélyeztetheti, ha a független szervek vezetői a jelölő párt politikusai” – olvasható a Transparency International 2010-es közleményében. (MTI/Index)

FF: A Fidesz korábban mondvacsinált érvekkel nem fogadta el a Transparency és más komoly civilek pártfinanszírozási javaslatát, amely segíthetett volna visszaszorítani a pártfinanszírozási korrupciót. Annak ellenére, hogy parlamentben egyedül a Fideszen bukott el a javaslat, a Transparency nem nevesítette a Fideszt, mint felelőst. Így a szervezet nehezen vádolható Fidesz-ellenességgel.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!