Horthysta hagyományok újjáéledése a fideszes fű alatt

A Fidesz sunyi horthy-kori revizionizmusának egyik legbrutálisabban szégyenteljes példája a Kossuth tér erőszakos és helyrehozhatatlan visszaállítási kísérlete és megvalósítása a „45 előtti állapotokhoz”.

Miért? Minek? Kinek?

Örök rejtély, hogy korunk 40-50 éves közéletet meghatározó embereinek mi adhat ideológiai motivációt egy sosem (meg)élt, s a magyar történelem sötét időszakát idézően, erősen elítélt időszakának nosztalgiájára.

Lassan kikopott az emlékezetünkből, de azért nem haszontalan felidézni, hogy az addig érvényben lévő alkotmányt milyen ideológiai agresszivitással takarították ki a hátsó udvarba:

“Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaállítását 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk. Ezt a napot tekintjük hazánk új demokráciája és alkotmányos rendje kezdetének” – szól a fideszes kormány mindent elsöprő alaptörvényének egyik gránitszilárdságú mondata.

Miközben Rogán Antal – még – belvárosi polgármesterként provokációként értékelte a Hegedűs Lóránt református s nem mellesleg jobbikos ex-képviselő lelkész által felavatott Horthy-mellszobor akcióját, az ellen már nem tiltakozott, hogy a Kossuth teret dettó horthysta-revizionista feeling szerint örök időkre meggyalázza a kormánya.

horthy2

A Horthy-nosztalgia csendesen tűrt eseményei közé tartozott, hogy az egyik országos egyház vezetője, Bölcskei Gusztáv református püspök avatta és szentelte fel a kormányzó emléktábláját a Debreceni Református Kollégium falán, ahol egykor – a szintén református kormányzó – az iskolaéveit töltötte.

Nem haszontalan a mostanában a „jó rendőr” szerepében tetszelgő Lázár János 2012-ben tett, Horthy Miklós lovas szobrára gyűjtő alkalmi közösség által fideszes politikusok pozicionálásával kapcsolatban feltett kérdésre válaszolt a hvg.hu kérdésére:

„Mit szól ahhoz, hogy két fideszes képviselő részt vett a Vitézi Rend bálján, amelyen Horthy Miklós lovas szobrára gyűjtöttek? Ez mennyiben kompatibilis a Fidesz-frakció meggyőződésével?” Lázár válasza: „Tilos? /…/ Úgy tudom, hogy Magyarországon véleménynyilvánítási szabadság van. Még. Én ebben reménykedem.” Nem látta problémásnak, hogy a háborús bűnös Horthy emléke előtt fideszes politikusok hitet tesznek.

Bár egyes vélemények szerint az egész Horthy kultuszt néhai Antall József kezdte s Orbán csak fölkapta, mint alkalmi politikai céljainak megfelelő effektust, de ne legyünk naivak.

Sétáljunk ki a Kossuth térre, nézelődjünk a Parlament környékén, vessük össze a jelen állapotokat a ’89 s a mostanra megvalósult ’45 előtti időkkel és mindent megérthetünk, a kép önmagáért beszél.

Mit tudni: lehet, hogy Kövér László is ezért vágatta le a bajuszát. Horthynak sem volt férfiszőrzete. Az arcán. Tán Kövér is visszaállította önmagát a ’45 előtti állapotokra.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!