Botrány: hangfelvételek és egy titkos videó szivárgott ki a Fidesz belső működéséről

Egy ember, aki részese volt a nagy Fidesz-szörny felépítésének, aki felrúgva minden szabályt, szokást, etikettet, szervezetten kezdte listázni a választókat, megkülönböztetve komcsikat, és jó barátokat. Ő Kubatov Gábor, aki korán kezdte a szakmát: már a középiskolában is elsikkasztotta az osztálypénzt, de valamilyen csoda folytán nem bukott le tettével. Ha akkor másként alakul, talán tisztességes emberré is válhatott volna. Ez azonban nem a talánok ideje. Nézzük meg, mi lett belőle:

„Egy demokratikus társadalomban alapvető fontosságú, hogy az állampolgárok biztosak lehessenek abban: nincs olyan szervezet, amely kifejezett törvényes felhatalmazás vagy saját hozzájárulásuk nélkül politikai preferenciájukra, véleményükre vonatkozó adatokat gyűjt róluk. Az adatvédelmi biztos kötelessége, hogy az állampolgárok jogállamba vetett bizalmának helyreállítását e tekintetben segítse. Az adatvédelmi biztos ezért a mai napon hivatalból vizsgálatot indít a pártok által vezetett nyilvántartások felmérésére és azok jogszerűségének ellenőrzésére” – ezzel kezdődött a Kubatov-gate.

A kampány lezárultát követően az adatvédelmi biztos 2010 januárjában tett ajánlásaival (kopogtatócédulás rendszer felülvizsgálata, kampánycélú adatvásárlás esetén a letiltási jog biztosítása) a jogalkotóhoz fordult; az ajánlások elutasítása esetén a biztos minden általa kifogásolt jogszabályhellyel kapcsolatban beadvánnyal élt az Alkotmánybírósághoz.

Rendőrségi, ügyészségi feljelentést tett és az Országos Választási Bizottsághoz fordult az MSZP, miután valaki feltette a YouTube-videómegosztóra Kubatov Gábornak, a Fidesz kampányfőnökének és pártigazgatójának egy zártkörű rendezvényen elmondott beszédét.

A felvételen Kubatov arról beszél, hogy a 2009-es pécsi időközi polgármester-választáson már kitűnően működött a rendszerük. „Meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem Pávát ( Páva Zsolt fideszes polgármestert – a szerk.) vagy nem a Fideszt támogatták”. Kubatov elmondta, hogy nemcsak a nevét tudják azoknak, akik rájuk szavaztak, hanem a telefonszámukat, az email címüket is. Sőt, más pártok szavazóinak az adatait is ismerik. (Forrás: VG.hu)

Az évtized legszánalmasabb ügyvédi magyarázkodása következett ezután

Bárándy Gergely szocialista képviselő azt mondta, az MSZP szerint a Központi Nyomozó Főügyészség nem volt abban a helyzetben, hogy kétséget kizáróan minősíthesse büntetőjogi szempontból a kifogásolt cselekményt és nem tett meg mindent a megalapozott minősítés érdekében. Az MSZP jogászai úgy látják, a hangfelvétel alapján igenis felmerülhet a büntetendő cselekmény elkövetésének gyanúja, ezek igazolásához azonban nyomozni kellett volna.

Zamecsnik Péter ügyvéd azonban azt mondta, feljelentés esetén a jogszabályok szerint nem azt kell nézni, hogy ki beszél a felvételen, hanem azt, hogy ami ott elhangzik, az megalapozza-e a bűncselekmény gyanúját: a Kubatov-videó esetén azt, hogy megtörtént-e a tiltott adatkezelés. Zamecsnik Péter szerint a videón elhangzottakból nem bizonyítható, hogy az említett adatkezelés meg is valósult. Az ügyvéd azt mondta, a hanganyagból nem állapítható meg, hogy egyáltalán van-e ilyen lista, hogy azon ki szerepel és, hogy aki szerepel rajta, az hozzájárult-e. Vagyis konkrétumok nélkül tett feljelentésre nem indítanak nyomozást, ehhez feljelentés kiegészítést kellett volna tenni: például tisztázni kellett volna a felvétel eredetét, bármilyen lista meglétét, és rajta szereplő emberek hozzájárulását –mondta Zamecsnik Péter.  Hozzátette, hogy a videón elhangzott, úgynevezett vallomást a büntetőeljárás nem veszi figyelembe, mert nem a törvény útján szerzett bizonyíték, és nehezen használható fel.

Újabb botrány: a videó

“Így dolgozik a gépezet egy vidéki város polgármester-választásának eldöntésén. Körmendről, Győrből, Pápáról, a XI. kerületből, Kispestről, Enyingből, Vas megyéből és még számtalan helyről összejött emberkék munkálkodnak azon, hogy megszerezzék Pécset, Kubatov Gáborral az élen. Hogy Pécs mit akar, az nagyjából le van szarva, a lényeg az, hogy Pécs meglegyen, és hogy viszlát, Kati” – írja a Fidesz 2009-es pécsi időközi polgármester-választási kampányáról készített videó kommentárjaként Tomanovics Gergely, aki a pártnak Gery Greyhound néven évekig kampányvideókat készített.

A felvételen egyebek mellett olyan utasításokat ad a kampányfőnök az aktivistáknak, hogy a nem fideszes szavazók neve mellé húzzon két kis vonalat, jelezve, hogy ” az illető nem a barátunk – legalábbis most még nem”.  A kampányfőnök elmondásából az is kiderül, hogy kétféle listából dolgoznak, egy “célirányos”  és egy “kontaktolási” listából, amelyek közül az utóbbi 5 százalékos pontossággal tükrözi a munka végén, hogy a rajta szereplők Fidesz-szavazók-e vagy sem. A mozgósítás célja, hogy az aktivisták minél több biztos választót derítsenek fel, illetve találják meg, hogy kik azok, akiket még mozgósítani kell.

Az adatokat a pártközpontban korszerű, vonalkódos technológiával rögzítik a gyorsaság és pontosság kedvéért, az utcáról utcára járó kampánycsapat pedig rendszerint apró ajándékokkal kedveskedik a Fideszre nyitott szavazóknak. A mozgósítás a felvétel szerint a szavazás napján, vagyis kampánycsend ideje alatt sem szünetelt. Igaz, a kampányfőnök ezen a napon arra intette az aktivistákat, hogy a választókból “valahogy trükkösen ki kellene hozni”, hogy voltak-e szavazni, lehetőleg kerülve a Fidesz vagy a párt polgármester-jelöltje, Páva Zsolt nevének említését.

A videó a Páva Zsolt győzelmét ünneplő kampánycsapat ünneplésének képeivel zárul, majd Kubatov Gábor személyesen beszél arról, hogy “a mai nap ékes bizonyítéka annak, hogy ez a rendszer működik”. “Így lett a legerősebb szoci városból az egyik legerősebb fideszes” – tette hozzá a pártigazgató, hangsúlyozva, hogy a győzelem kulcsa az volt, hogy a Fidesz nagy arányban tudta elvinni az urnákhoz a saját szavazóit.

“A Btk. 211. §-ába ütköző választás rendje elleni bűncselekmény bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomoz a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a Jobbik feljelentése alapján a decemberben az interneten megjelent Kubatov-videó miatt” – olvasható a közleményben. Mint írták, az Országos Rendőr-főkapitányság helyt adott a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kizárási indítványának, mivel a határozat szerint “a videofilmen egyértelműen felismerhető Kubatov Gábor és Csizi Péter országgyűlési képviselő. Csizi Péter Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, akivel megyei rendőrfőkapitányként napi munkakapcsolatban áll”. A nyomozást ezért a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság folytatta le.

Az ellenzéki párt szerint Kubatov Gábor legutóbb kiszivárgott oktatófilmje újabb bizonyíték a Kubatov-listák törvénytelenségére, a Fidesz pártigazgatójának gátlástalanságára. Török Zsolt, az MSZP egykori szóvivője 2010. december 20-án azt közölte: az internetre felkerült videó megalapozza a különleges adatok jogosulatlan kezelésének gyanúját, ezért személyes adattal visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, míg az adatvédelmi törvény megsértése miatt az alapvető jogok biztosához fordultak.

Nem lett belőle semmi

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke elutasította a Haza és Haladás Egyesület beadványát az “újabb Kubatov-ügyben”. Péterfalvi Attila a válaszában hangsúlyozta, hogy korábban már volt ezzel – legalább is a pécsi esettel – kapcsolatban egy átfogó, az adatvédelmi biztos által lefolytatott vizsgálat.

Ez a vizsgálat, mint a NAIH elnöke fogalmazott: “kiterjedt a számítógépen tárolt adatbázisok ellenőrzésére, külön vizsgálva a párttal nem rokonszenvezők esetlegesen fellelhető adatait. A párt az adatvédelmi biztos kérésének eleget téve online hozzáférést biztosított adatbázisához. Jóri András adatvédelmi biztos leszögezte, hogy a vizsgálat során alkalmazott szúrópróbaszerű tesztek alkalmával nem talált arra utaló jelet, hogy létezne pártszimpátia alapú, a Fideszt elutasító választópolgárokról nyilvántartás”. Péterfalvi Attila szerint az új videofelvétel érdemben új tényt nem tartalmazott, ezért az ügyet nem vizsgálja. A nyomozás ugyanúgy lyukra futott…

A Fideszben marad

A Fideszben korábbról is vannak hasonló botrányok. 2007-ben a Magyar Rádió hangfelvétellel is igazolta, amint a Fidesz egyik választókerületi koordinátora arra buzdította a szociális népszavazás kampányának aktivistáját, hogy körzetének névjegyzéke alapján haladva írja a felkeresettek mellé a pártállásukat. A kampányfőnök azt is elmondta, nem számít, hogy az önkéntes mennyi aláírást gyűjt, mert az elsődleges cél úgyis csak az adatbázis frissítése, és hogy a későbbi mozgósítás érdekében minden választót felkeressenek.

Kubatov tehát a Fidesz motorjának mérnöke. Az egyik leggátlástalanabb katona, aki megalapozta a Birodalom felépítését, és a mai napig mozgatórugója annak…

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!