Januárban 100-150 embert fenyeget fagyhalál a saját otthonában

A 24.hu összefoglalója szerint a következő hetekben 100-150 ember fog meghalni a saját otthonában.

Magyarországon évente átlagosan 250 fő hal meg kihűlés miatt, legalábbis a KSH statisztikái szerint. A halálesetek kétharmada a fűtetlen lakásokban történik. Vagyis a közhiedelemmel ellentétben, az emberek többsége nem az utcán fagy meg.

Január első napjaiban nagyon hideg lesz. Nem kizárt a mínusz 10-18 fok. Az eddigi statisztikák alapján sajnos sokakat fenyeget a kihűléses halál.

A legveszélyeztetettebbek az 50-59 évesek és a 80 felettiek. A halálesetek negyede az ő körükből kerül ki. Az időskorúak esetében a jövedelmi szegénység, és a magány mellé további kockázati tényezőként a rossz fizikai állapot társul.

Egy legyengült, idősödő embernek elegendő hat órányi öntudatlan állapot a hideg lakásban, és máris kész a baj.

Magyarországon egy nemzetközi felmérés adatai alapján 1 millió ember nem tudja kifűteni a lakását anyagi okok miatt. Az egyedül élő szegények vannak a legsúlyosabb helyzetben.
Nálunk tízszer annyian halnak meg kihűlésben, mint az USA-ban.

A lakhatással foglalkozó Habitat for Humanity alapítvány gyűjtése szerint, az USA-ban 1979-2002 között átlagosan évi 689 haláleset fordult elő, ami 100 ezer lakosra vetítve 0,2 esetet jelentett, nálunk ugyanez a szám 2,3. Közép-Kelet Európában nálunk csak Oroszországban halnak meg többen kihűléses halálban.

(forrás: KSH, Habitat, A Város Mindenkié, Fedél Nélkül)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!