EvangéliKUSS – A Fidesz kíméletlenül lecsap az egyházakra

Fotó: evangelikus.hu

Mit papolnak a szeretetről, elfogadásról az egyházak, mikor a kereszténységet az Orbáni értelmezés szerint ildomos értelmezni Magyarországon? Lehet ugyan másként is, csak nem érdemes. Ahhoz ugyanis, hogy hazánkban a hitéleti tevékenység hatékony legyen, finanszírozásra van szükség. Attól pedig könnyű elesni, ha Istennek Orbánnak nem tetsző mondatok hagyják el bizonyos lelkészek ajkát.

„A tavaly nyári plakátkampánnyal olyan megdolgozása folyt a társadalomnak, ami nem méltó az ügyhöz” – mondta el Fabiny Tamás püspök a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

“Csak annak hiteles a kereszténysége, aki kiáll a menekültek mellett” – mondta a püspök egy menekültügyi megbeszélésen.

Sarkos mondatok ezek, de ilyenkor az ember hitvallásos helyzetbe kerül és inkább kell hallgatnia az erkölcsre, mint a törvényre – idézte a püspököt a Kötőszó evangélikus blog.

“A keresztény Európa fölött azok hullatnak krokodilkönnyeket, akikről tudja, hogy be sem tennék a lábukat a templomba” – idézte a blog a beszélgetést.

“A keresztyén embernek tennie kell a korrupció ellen” – érintett egy másik forró témát korábbi interjújában Fabinyi Tamás. Elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon úgy szülessenek döntések, hogy azok nem transzparensek, vagy csak a gyanú árnyéka vetüljön valakire, mert nem tud elszámolni vele, miként gazdagodott meg.

“Én ezt a mai magyar társadalom legnagyobb nyomorúságának érzem, és erre vonatkozóan teljes mértékben osztom az átlagemberek véleményét. Nincsenek tisztességes gazdasági viszonyok, mert a korrupció átszövi a társadalmat” – fejtette ki a püspök.

Az evangélikusok az átláthatóság területén is az európai normákat követik. Bolba Márta lelkésznő közvetlen stílusban számolt be arról, hogyan próbált pártideológiai utasítást adni Kocsis Máté a kerületéhez tartozó egyházi vezetőknek a népszavazásról. A fideszes politikus arra utasította az egyházi elöljárókat, hogy a szószékről buzdítsák a népszavazáson való részvételre a híveket, írta a lelkésznő.

A Fidesznek vajon tetszettek a fentebb idézett mondatok?

Az Index azt íjra: kormány leállította az egyháznak szánt támogatásokat, terjedt a szóbeszéd egyházi körökben. A portál forrásai különböző mértékű megvonásról, befagyasztásról beszéltek: egyesek szerint az utóbbi évben összesen akár 2,5 milliárd forintnyi támogatást vonhattak meg az egyháztól. Mások szerint a büntetés csupán a 100 millió forintot érte el.

Abban azonban minden forrás egyetértett, hogy az evangélikusok jelentős állami támogatástól estek el váratlanul. A távolságtartásnak látható jelei is voltak: Lázár János október végén 150 milliárdos egyházi támogatásra tett ígéretet, de csupán a katolikusokat és a reformátusokat említette kedvezményezettként.

Váratlan fordulat

Orbán Viktor fogadta Gáncs Pétert, az egyház vezetőjét, és erről egy képet is közzétett.

14319842 2c7aa1a6d041e78c677c89bde3d97d62 x
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely / MTI

Az Index megszólaltatta Laborczi Géza lelkészt, aki szerint a probléma oka, hogy az egyházak támogatási szempontból függő viszonyban vannak az államtól. Az államtól átvállalt feladatok finanszírozása megoldott. A rendszerváltás utáni kárpótlás azonban még nem fejeződött be, fejtette ki az Indexnek Laborczi. Azon anyagi javakat, amelyek révén az egyházak saját forrásaikból gazdálkodhatnának, az állam nem adta vissza, és a kártalanítás korszerű formáit sem dolgozta ki.

A lelkész szerint ezen helyzet rendezésével megszűnnének a fenti problémák.

Az Index az alábbi kérdéseket tette fel az egyháznak:

  • Változik a magyar evangélikus egyház européer szerepvállalása?
  • Beáll a többi egyház közé, hogy kiszolgálja a kormány propagandacéljait?
  • Vagy előfordulhat, hogy csupán a hangos véleménynyilvánítástól kell tartózkodniuk?

Az elnök püspök titkára válaszában annyit írt: „Orbán Viktor miniszterelnök és Gáncs Péter találkozójának nem a migráció volt témája, hanem az evangélikus egyház sokszínű szolgálatának jelene és jövője. A Magyarországi Evangélikus Egyház – saját diakóniai rendszerében, illetve a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálattal együttműködve – a jövőben is végzi azt a segítő, támogató munkát, amit eddig.”

Furcsa, hogy manapság egy sajtónyilvánosság előtti kézfogás mennyi mindenre lehet gyógyír…

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!