Közel negyven halott a szilveszteri isztambuli terrortámadásban

Fegyveres támadás ért helyi idő szerint vasárnap egy isztambuli éjszakai klubot; sokan megsebesültek – jelentette a BBC. A merénylet helyi idő szerint hajnali fél kettő körül történt.

Az itv.com szerint a mikulásnak álcázott támadó (az első hírekben még két merénylő szerepelt, most úgy tűnik, magányos merénylő volt, de vannak források, amelyek háromról írnak) vaktában tüzelni kezdett, ahogy belépett a szórakozóhelyre.

Az első hírekben az szerepelt, hogy több tucat sebesült van, ám a Guardian magyar idő szerint reggel hétkor már legalább 39 halottról és minimum 69 sebesültről számolt be. Úgy tudni, a halottak között legalább egy rendőr is van, akit a támadó a bejáratnál ölt meg. A török belügyminisztérium jelentése szerint a halottak között 16 külföldi is van, ezt 21 áldozat azonosítása után jelentették. 18 áldozat kiléte még ismeretlen.


A télapónak álcázott merénylő negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva az épületbe sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben.


Egy biztonságpolitikai szakértő szerint Angela Merkel német kancellárnak nem volt igaza, amikor azt mondta, nem a terroristák határozzák meg, hogyan éljünk. Németországban és Törökországban is katonák és rendőrök tízezrei voltak riadókészültségben, mégsem tudták garantálni a biztonságot – tette hozzá, megjegyezve: ez azonban nem a biztonsági szervek hibája.
A szakértő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél évben kritikus tömeg “zúdult” Európára, és az itt élő másod- és harmadgenerációs fiatalok gyorsan radikalizálódnak. Ezzel a tömeggel a rendvédelmi szervek sem tudnak mit kezdeni – szögezte le. (MTI információ)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!