Hihetetlen, hogy milyen megalázó módon bántak el a kirúgott újságírókkal

Interjút adott a Mandínernek Hajnal Csilla, a Mediaworks által felvásárolt vidéki lapok közé tartozó Fejér Megyei Hírlap volt felelős szerkesztője és Klecska Ernő volt lapszerkesztő, akiknek azután mondtak fel a lapnál, hogy Orbán Viktor karácsony előtti interjúja úgy jelent meg a lap nyomtatott verziójában, hogy néhány dolgot megváltoztattak benne.

Mint mondták, az interjú úgy került a lapba, hogy még december 22-én, csütörtökön a Mediaworks kérte, hogy a szombati újságban maradjon egy oldal az Orbán-interjúnak, amit a Veszprémi Napló munkatársa készített. Másnap délutánra el is készült az anyag, amit korrektúráztak is Veszprémben, majd a nyomdába is elküldték, a Fejér Megyei Hírlap munkatársai ezt másolták át egy az egyben – foglalta össze a HVG.

“Ellenőriztem a legfontosabbakat: a paginát, azaz a fejlécet, hogy van-e hiba a címben, kiemelésben, képaláírásban. Egy percig volt nálunk ez az anyag és utána küldtük is a nyomdába” – mondta Hajnal, aki hozzátette, nem tudja, hogy mikor írtak bele a kész interjúba, mert a központi anyagokat eddig sem kellett átolvasniuk, ezeket változatlanul kellett csak átvenni. Az Orbán-interjú egyébként a Pannon Lapok minden más megyei kiadásában az eredeti szöveg szerint jelent meg, csak a Fejér megyei kiadást módosították.

Klecska Ernő azt mondta, december 24-én már szabotázzsal gyanúsították meg, majd 27-én minden munkatársnak hálózatra kötötték a gépét, amiket távolról ellenőriztek az informatikusok. A lapszerkesztőt és a felelős szerkesztőt behívták “kihallgatásra” Veszprémbe.

Ott déltől este fél tízig tartott a kihallgatás. Betereltek minket egy szobába: a Pannon Lapok Társaságának teljes menedzsmentje, egy háromfős ügyvédi csapat és néhány számomra ismeretlen ember kérdezgetett minket. Egyszerre egy ember volt bent a tíz kihallgatóval szemben. A délután során, amíg a többiek meghallgatása tartott, egy szobában ültünk, két üveg ásványvíz és egy csomag ropi mellett. – mondta Hajnal Csilla, akitől azt is megkérdezték, hogy vállalná-e hazugságvizsgáló alkalmazását is. A kihallgatás hangulatáról azt mondták, nem olyan volt, mint egy fegyelmi tárgyalás.

A Fidesz-művek már működtek

Hajnal Csilla küldte nyomdába az oldalt, de kiderült, hogy nem is lett volna dolga az anyag átolvasása. “Ezt addigra többször át kellett már néznie a Mediaworks-nek, a Miniszterelnöki Hivatalnak és a veszprémi szerkesztőnek is. Egy december 1-től hatályos utasításban egyébként benne is van, hogy ez a veszprémi szerkesztőség feladata” – mondta.

Klecska Ernő azt mondta, neki felhánytorgatták az égő reichstagos Facebook-posztját is, és bár eredetileg csak mozgóbér-megvonással büntették volna, végül a Mediaworks ragaszkodott ahhoz, hogy őt is kirúgják. “Úgy tudom, hogy részükről Csermely Péterrel tartották folyamatosan a kapcsolatot – bár erről nem tájékoztattak hivatalosan” – mondta.

Hozzátette, szerinte több tettesről lehet szó, akik lehettek korábban elbocsátott emberek, vagy akár sértett kollégák is, de nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az akcióval csak a kiadó teremtett lehetőséget magának arra, hogy lefejezze két megyei lap szerkesztőségét, mert jogilag a Pannon Lapok ugyan független a Mediaworkstől, de Liszkay Gábor és Csermely Péter egy korábbi értekezleten arról beszélt, hogy jövőre integrálni akarják a társaságot a Mediaworksbe, vagy jogutód nélkül megszüntetni.

Klecska és Hajnal beszélt arról is, hogy voltak változások azóta, hogy a Mediaworks megvette a megyei lapokat: több központi anyagot kellett kötelezően átvenniük, nem látványosan, de nőtt a kormányzati hirdetések száma, értekezleteken elhangzott, hogy pozitív híreket kell inkább közölni, óvatosan kellett bánniuk a fideszes önkormányzatú települések ügyeivel és nem írhattak a Népszabadság-ügyről se, az összes Mediaworksről szóló hírt csak központilag vehették át.

A kirúgott volt lapvezetők beszéltek arról is, hogy munkaügyi pert indítanak és fellépnek hitelrontás miatt is, mert a kiadott közlemények kifejezetten félrevezetőek. Emellett munkát keresnek, Klecska mérnök, Hajnal pedig tanár végzettségű. Mint mondták, a lapnál egyébként korábban is voltak leépítések, egy munkatárs közös megegyezéssel távozik, egy másik pedig gondolkozik a felmondáson, de akkor bedől az egész lap – írja a HVG.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!