Ilyen összefogást még nem láttunk!

Medgyessy Péter szereti a jó borokat, a barokk zenét, szentimentális embernek tartja magát, szereti a családját, és véleménye szerint a 100 napos program nem döntötte be a költségvetést. Antall József mellett Horn Gyulát tartja kiemelkedő alakoknak az 1990 utáni Magyarországon, Horn olyan ember volt, aki tudta, ismerte a nép és az idő szavát, és szerinte ez kellett ahhoz, hogy sikeres miniszterelnöke legyen mind az országnak, mind pedig az MSZP-nek.

Többek között ezt is megtudhattuk szerda este az ATV Magánszféra című műsorából, ahol őt kérdezték politikáról, múltról, jelenről, jövőről.

Az már a beharangozóból kiderült, hogy véleménye szerint csak összefogással lehet leváltani a jelenlegi hatalmat – ez eddig nem túl izgalmas, de Medgyessy van akkora showman, hogy ő még az összefogást is tudja überelni, mégpedig úgy, hogy abba a Jobbikot is bevenné. Nevezzük is el ezt a Jobbikkal kibővített összefogást

szuperösszefogásnak

Azért érdekes ez a dolog, mert a Jobbik egy valaha volt szélsőjobboldali párt, ami mára a centrum irányába tart, és kétségtelenül levedlette a nyilvánosság előtt azokat a tulajdonságait, melyek korábban mindennaposak voltak; nem éget zászlókat, nem EU-ellenes párt, nem zsidózik, nem cigányozik, de a baloldalon nem felejtenek. Néppárt ide vagy oda, a Jobbik az Jobbik. Pedig polgárosodik, na.

szuper

A szuperösszefogás Medgyessy szerint nem ördögtől való – szerinte elmúltak azok az idők amikor a Jobbikon át lehetett nézni, mára igenis figyelni kell rájuk.

El kell dönteni szerinte, hogy ki mit akar. Ha le akarják váltani Orbánt akkor igenis bele kell állni abba, hogy összefogjanak a Jobbikkal. Az MSZP is, meg Gyurcsányék is.

Ha ő lenne a miniszterelnök-jelölt, vagy pártelnök az MSZP-ben, akkor neki prioritás lenne Orbán leváltása, ezért – ő legalábbis – mérlegelne. Elgondolkodna rajta. A miniszterelnöki-castingba egyébként nem szól bele.

Medgyessyből a riport tanulsága szerint elég nehéz kihúzni dolgokat, bár a műsor egyszerre mutatja meg a mindennapi embert úgy, mint a politikust, ahogy a volt kormányfő el is mondta – kicsit azért udvarolni kellett neki ahhoz, hogy megnyíljon.

Láthattuk, ahogy forralt borozik egy karácsonyi vásárban, és közben arról mesél, hogy polgári származása miatt sok mindenről lemaradt, sőt Kádárnak is gyanús volt. de azért 86-ban pénzügyminiszter lett. Meg később miniszterelnök-helyettes. A rendszerváltás után azonban nem lépett be pártba, Medgyessy soha nem volt tagja az MSZP-nek sem, miniszterelnök-jelölt a párt felkérésére lett.

2004-es lemondását rosszul élte meg, Gyurcsánnyal azóta se beszél – legfeljebb köszönnek egymásnak, mint “két európai ember”. A mai napig nem esik jól neki, ha úgymond “beszólnak” neki, azt viszont kifejezetten rosszul viseli, ha üzennek vele “barátjának” a fent említett Gyurcsány Ferencnek. Gondoljuk, nem jókívánságokat kellene tolmácsolnia.

medgy
Medgyessy Péter (kép: 24.hu)

Gyurcsány egyébként szerinte a baloldal 10 éves kálváriájának fő felelőse – valamint a fideszes kétharmad okozója is egy személyben. Véleménye szerint Gyurcsánynak le kellett volna mondania 2006-ban rögtön az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor – s bár akkor is nyert volna a Fidesz, de nem így, sőt, lenne egy erős baloldali ellenzéke.

Ügynökmúltjáról elmondta, hogy alapvetően elemzéseket kellett írjon – gazdasági, pénzügyi kockázati témakörben – és mint ilyen, az beleillik a modern hírszerzés tevékenységi körébe. Jó elemzőnek tartja magát, de valamiért a miniszterelnöki kampányban nem tájékoztatta az MSZP-t arról, hogy mit csinált 89 előtt ügynökként. “Nem ítélte fontosnak” – utólag már belátja, hogy ez hiba volt.

A volt miniszterelnök 2015-ben Szíjjártó Pétertől vette át a Magyar-Kínai Barátságért Kitüntető Díjat, sőt, néha tanácsokat is ad neki – főleg távol-keleti témakörben – mivel manapság a hagyományos kínai,- és az indiai orvoslás Magyarországon, az orvosi kezelés melletti alkalmazásának elősegítése céljából hozott létre alapítványokat, így néha van közös pont.

Orbán szerinte egy Kádár-imitátor. Na jó, ezt nem így mondta, de politikai gesztusai és a néphez való hozzáállásában vél felfedezni hasonlóságot. Remekül rájátszik a magyarok Kádár-nosztalgiájára, az atyáskodó karakter ezért életképes, a Fidesz pozitív viszonya ezekhez a módszerekhez teljesen nyilvánvaló.

Medgyessy egyébként egy kiegyensúlyozottságot sugárzó optimista burzsoá – valószínűleg ezért is nyerhetett anno, de sajnos emellett nem tűnik nagy csapatjátékosnak. Kormányzása eredményei, egyes szám első személyben kerülnek említésre, míg a hibák általában a párt hibái voltak.

A volt miniszterelnök szeretne a magyar történelembe úgy bevonulni, mint az a kormányfő, aki bevezette hazánkat az Európai Unióba, és mint “egy árok ásás helyett árkokat betömő” államférfi. És bármi is történt azóta, a történelmet még mindig a győztesek írják..

Szóval, MSZP-DK-Jobbik a Kádárista Orbánnal szemben. Azt hiszem a nyolcvanas évek még jó ideig nem érnek véget – ha ezen múlik.

Medgyessy optimizmusának emlékére álljon itt egy idézet ;

“…a politika a hatalomról szól de a hatalom (…) arról kell szóljon, hogy valami jót akarok csinálni az embereknek…” – Medgyessy Péter

Jót? Mit? Szuperösszefogást?

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!