Leszámolás Mészáros lapjánál

foto: http://szendro.blogin.hu/

Egész napon át tartó kihallgatások után kedden az esti órákban a Pannon Lapok Társaságának felső vezetése döntést hozott az Orbán-interjú meghamisításának ügyében.

Információink szerint azonnali hatállyal felmondtak Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Zajácz D. Zoltánnak, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjének, valamint Hajnal Csillának, a lap felelős szerkesztőjének és Klecska Ernő lapszerkesztőnek. Úgy tudjuk, Földesi Gábornak,a veszprémi Napló digitális menedzserének szintén felmondtak.

A Fejér Megyei Hírlapban megjelent karácsonyi Orbán-interjút a veszprémi Napló egyik szerkesztőségi gépén hekkelték meg. A Pannon Lapok Társasága (Napló, Dunaújvárosi Hírlap, Fejér Megyei Hírlap, Vas Népe, Zalai Hírlap) – a kiadónál évek óta tartó a személycserék után – idén a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworkshöz került. Orbán Viktor az ünnep apropóján adott interjút (azonos szöveggel) a vidéki lapoknak, és a fehérvári kiadásban valaki négy helyen félmondatokkal „egészítette ki” a szöveget. Viszonylag rövid idő alatt kiderült, nem a fehérváriak hekkelték meg a saját lapjukat, az interjú szövegébe a veszprémi Napló egyik gépéről írtak bele.

A felmondások oka a lap hitelének rontása és hanyagság.

Pedig nagyon vicces volt – (a szerk.)

Politikai körökben is hatalmas vihart kavart a kormányközeli Fejér Megyei Hírlap karácsonyi számában megjelent miniszterelnöki interjú meghamisítása. A kormányzati kommunikációs szakértők az esetből azt a tanulságot szűrték le, hogy a jövőben nem elégséges megoldás, ha minden szerkesztőségnek megküldik ugyanazt az anyagot közlésre. Hosszabb távon el kell érni, hogy ne a kézirat utazzon, hanem minden lap anyaga a Nemzeti Nyomdában készüljön, ahhoz a szerkesztőségek csak a fejléceket, vizuális eszközöket és a cikkekhez írt neveket adják.

Mivel ilyen megoldásra pillanatnyilag nincs lehetőség, szakértői egyeztetéseket kezdtek Recep Tayyip Erdogan török elnök média-tanácsadóival arról, hogy a jelenlegi átmeneti demokráciában milyen módon kell reagálni egy illiberális rendszernek egy ilyen szabotázsra. A konzultációk még nem zárultak le, de az alábbiak már biztosnak tűnnek:  a konkrét eset elkövetőivel szemben példastatuálás, a halálbüntetés visszaállítása, a szabotázsban közreműködők kivégzése. Amennyiben a halálbüntetés visszaállítására nem lenne lehetőség az uniós források további lehívási kényszere miatt, minden érintett letöltendő életfogytiglani börtönt kapna, amelyet kötelező félórás Magyar Idők-felolvasással egészítenek ki naponta átnevelési céllal.

A szerkesztőségeknek kötelező lesz alkalmazni egy, a helyi pártbizottság által megfelelőnek talált személyt, úgynevezett Nemzeti Előolvasót (NEo) a nyomdába kerülő levonat – és az internetre felkerülő szöveg – megjelenés előtti végső olvasására. Amennyiben a NEo kritikus résszel találkozik, erről azonnal tájékoztatja a Nemzeti Éberségi Központot (NÉK) a közvetlen intézkedés érdekében. A NEo-k segítésére és ellenőrzésére önkéntesekből álló olvasócsoportokat hoznak létre, akik a Nemzeti Szállodahálózat egységeiben kapott felkészítés után figyelik a lapokban megjelenő, internetre felkerülő szövegeket. Amennyiben problémás részt találnak, az erre kialakított jelzőrendszeren keresztül tájékoztatják a NÉK-et, hogy azonnal intézkedni tudjanak a szerkesztőség, illetve kiadó ellen.

Kötelezik a Google Inc. (1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043 USA) vállalatot, hogy a jövőben a keresési találatokat annak megfelelően rangsorolják, hogy az érintett oldalak milyen pozíciót foglalnak el a „megbízható baráti és az ellenséges balliberális” végpontú tengelyen. Amennyiben egy szerkesztőség értékelése a tengely középpontja és az ellenséges végpont közé esne, a keresési találatoknál külön is jelezni kell, hogy nem ajánlott oldal. Ugyanez a feltétel a Facebook Inc. (Cambridge, Massachusetts, USA) további működésénél és más közösségi hír-, video- és fotómegosztóknál is. Az érintett vállalatoknak a jövőben tárolni kell azoknak az IP-címeit, akik legalább hetente egyszer nem ajánlott anyagokat néznek. A naponta ellenséges anyagot olvasók adatait folyamatosan meg kell küldeni a NÉK-nek.

(A cikkben foglaltak bárminemű egyezése a valósággal a puszta véletlen műve.)

Antal Fülöp (forrás:www.veszpremkukac.hu)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!