Meghalt Franca Sozzani, az olasz Vogue főszerkesztője

Meghalt 66 éves korában Franca Sozzani, a nemzetközi divatvilág legendás alakja, aki 28 éven át volt olasz Vogue főszerkesztője – írta a The Guardian online kiadása.

Sozzani egy éven át tartó rákbetegség után hunyt el csütörtökön Milánóban, januárban lett volna 67 éves.

The devastating news… #FrancaSozzani

A photo posted by @instajunglee on

A legfontosabb olasz divatmagazin, a Vogue élén 1988 óta állt. Az Il Post olasz lap szerint talán nem ismerték annyian a nevét a világon, mint Anna Wintourét, az amerikai Vogue főszerkesztőjét, de Franca Sozzani az olasz divatvilág legmeghatározóbb alakja volt.

“A DIVAT VALÓJÁBAN NEM A RUHÁKRÓL SZÓL, HANEM AZ ÉLETRŐL” – VALLOTTA.

Wintour így írt róla weboldalán: “ő volt a legszorgalmasabb ember, akit ismertem, irigylésre méltó, mennyi mindennel volt képes egyszerre foglalkozni”.

Marc Jacobs divattervező Instagramján ez olvasható: “hiányozni fog az a hihetetlen sok ötlet és munka, amivel a divat világát gazdagította”.

Világhírű fotósokkal – többek között Bruce Weberrel, Paolo Roversivel és Steven Meisellel – dolgozott együtt annak a magazinnak, melynek úttörő látványvilága nem egyszer provokált vitákat: 2008-ban teljesen fekete-fehér számot adott ki, benne kizárólag fekete bőrű modellekkel, ez volt a The Black Issue. Háromszor kellett újranyomni.  Három évvel később plus size számot jelentetett meg. Ő volt az első, aki valóságshow-sztárt tett címlapra, Kim Kardashiant, ezzel két évvel megelőzte az amerikai Vogue-ot.

Sozzani döntései akkor váltottak ki a legtöbb ellenérzést, amikor a divat kereskedelmi természete a testképpel és a nemekről szóló kérdésekkel került összetűzésbe: 2005-ben például olyan fotózást szervezett, melyben plasztikai műtéten átesett modellek szerepeltek, 2014-ben, amikor Olaszországban sok szó esett a párkapcsolati erőszakról, egy fotósorozaton késes férfiak elől menekülő nők szerepeltek.

Ugyan a Sozzani-fél Vogue erőteljes volt és hangos, ő maga szolid külsejéről volt ismert, leginkább az ötvenes években divatos bő szoknyákat viselt fehér blúzzal, kis gyémánt fülbevalóval.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!