Kétmillió fölött keres, de a pedagógusait alázza a fideszes polgármester

Kétmillió fölött keres, de azért rúgott egyet a pedagógusokba a XVIII. kerületi polgármester. Ughy Attila a napokban egy alkatától nem szokatlan nyers ironizálással igyekezett némi revansot venni a mostanában túlzottan is önérzeteskedő pedagógusokon, ráadásul a saját kerületében.

De legalább kideríthetetlen okból

December 13-án a Zila kávéházban rendezte az önkormányzat azt az összejövetelt, ahová a kerületi pedagógusokat, intézményvezetőket várták. A kerület vezetője szokásához híven ezúttal is késett, majd beszédét a következő – a lorincimagazin.blog által idézett – mondatokkal kezdte:

„Képzeljétek el, alig tudtam beparkolni, mert egy Mercedes terepjárónak a hátsó fele annyira kilógott az útra, hogy alig tudtam befordulni, ekkor jutott eszembe, ja hát pedagógusokhoz jövök köszönteni, akiknek az elmúlt években sokat emeltek a fizetésén…”

Ha-ha-ha.

A tréfa olyan jól sikerült, hogy helyi beszámolók szerint több intézményvezető felháborodva el is hagyta a helyiséget.

ughy 2

Mindezt betudhatnánk egy bárdolatlan és nem túl erős civilizációs intellektussal megáldott politikus egyéni kisszerűségének, ha nem ő volna felelős egy százezres kerület gyermekeit oktató közel ezer pedagógus sorsáért.

Már januártól kivonnának pénzt az iskolákból

Ami minden, csak nem primitív élcelődések céltáblája kellene, hogy legyen főként most, amikor januártól visszaállamosítják a Klik központosításába az eddig úgy-ahogy működő oktatási intézményeket. S történik mindez abban a visszaállamosítási hullámban, ami január egytől viszi a kerületi iskolákat s a pedagógusok eddigi megfeszített munkáját semmibe veszi – nos egy ilyen közhangulatban finoman szólva is bicskanyitogató egy ilyen cinikus vezetői nyegleség, mint Ughy Attiláé.

Miként néz ki mindez januártól a gyakorlatban..? Maradjunk a felhozott példánál. A XVIII. kerület 2010-ig kb. 25 milliárdos költségvetéséből 10 milliárdot fordított 18 oktatási intézményének a működésére. Januártól összevont tankerületben három kerület 50 intézményére jut 10,7 milliárd (!!!).

Miként próbálja mindezt elérni az állam..? Fű alatt már arról tárgyalgatnak minden intézménnyel, hogy miként tudnák lefaragni a költségeiket legalább 15-17 millióval. Hiába emelték a pedagógusok bérét, ha a rendelkezésükre álló intézményeken akarják mindezt leverni.

Mindez már csak azért is abszurdum, mert fix létszám és fix óraszám teszi ki a jelen bértömeget, amit évközben égbekiáltó dilettantizmus de inkább cinizmus lenne elvárni módosítani.

A retinens nyolcak

Kőrös Péter, a XVIII. kerületi önkormányzat képviselője, a szocialisták helyi frakcióvezetője még június végén fordult Ughy Attila polgármesterhez, hogy miként kívánja biztosítani az átvétel szakmai menetét az önkormányzat – ezt akkor még nem látta időszerűnek megválaszolni a polgármester. Kőrös most, az utolsó decemberi testületi ülésen változatlan bizalommal várta az immár 30 pontos kérdésbe foglalt szakmai érdeklődésükre adandó válaszokat. Ekkor már a vicceskedő polgármester annyit közölt nem túl erős intellektuális fejlődésről téve tanúbizonyságot, hogy majd a kijelölt tankerületek adják meg a választ a felmerülő kérdésekre. Magyarul saját pedagógusait sem tudja megvédeni a rajtuk élcelődő polgármester.
Országosan 483 önkormányzatnak kellett tudomásul vennie ezt a durva államosítást, mindössze nyolc vállalta a nyílt szembeszegülést, közülük Tiszaeszlártól, Csömörtől, Gödöllőtől, Dunaújvárostól, Elektől és Szegedtől erőszakkal kellett elvenni az intézményeket, mert nem voltak hajlandóak aláírni az átadásról szóló megállapodást.

(kép: bp18.hu; lorincimagazin.blog)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!