“Úr Isten, kinyírtuk Botkát?”

Olyasmi történt, ami eddig még soha. Botka László nem mondott nemet élből egy tisztségre, ami nem Szegeden van. Legalább 10 éve szeretné az MSZP rádumálni a sokak által csak Vaci Lacinak csúfolt Botkát, hogy vállaljon vezető szerepet a pártban. A szegedi polgármester azonban eddig mindössze egy szerepkörben bizonyíthatta pártvezetői rátermettségét. Ő volt az MSZP választmányának elnöke.

A választmány, amolyan pártparlamentként működik a szocialistáknál. Ez a testület felel a stratégiai döntésekért, a választmánynak is meg kell szavaznia a pártlistát, és döntő befolyása van a kormányprogram és a pártprogram elfogadásában is. Botka tehát az egyik legfontosabb párttisztséget töltötte be papíron. Regnálása idején azonban, visszaesett a választmány befolyása, számos belső kritika érte az elégtelen működés miatt. Többen azt hangoztatták, hogy csak szavazni járnak be a választmányi ülésekre. Egyik forrásunk szerint Botka autokrata módszerekkel irányította a testületet és mindenben kiszolgálta Tóbiás József, akkori pártelnök elvárásait. Amolyan mindenki barátja elven működött a testület. Igazából korábban sem volt sok példa arra, hogy a választmány, élesen szembe ment volna a pártelnök, vagy az elnökség elképzeléseivel, ezért ezt tudjuk be inkább a pártszerű működés velejárójának.

Az utolsó ilyen eset Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki jelölése volt. Ekkor az elnökség döntését, miszerint Kiss Péter legyen a jelölt, a választmány húzta keresztbe, Gyurcsány jelölésével. Botka tehát egy olyan lehetőséget tartott a kezében, amellyel örökre beírhatta volna magát az MSZP aranykönyvébe. Abból látható, hogy valami nagyon nem ment jól, hogy a tisztújításon olyan simán nyert az ellene a tisztségért szintén induló Hiller professzor, hogy még a régi, öreg szocik is meglepődtek rajta. Mindenki azt várta Botkától, hogy kortes beszédében olyasmit mond majd, ami fenekestől forgatja fel a rendet. Valamit, amire mindenki vár. A küldöttek meg voltak győződve arról, hogy Szeged polgármestere bejelenti miniszterelnökjelölti ambícióját. Ehelyett még kortes beszédet sem mondott.

A testületi munka értékelése című napirendnél, melyet Ő prezentált, elmondta, hogy milyen nagyszerűen is működött a választmány az Ő irányítása alatt és, hogy milyen jó lesz, ha megint Őt választják elnökének. Ezzel azonban jelentősen mellélőtt. A tagság ugyanis tényleg valami földrengető beszédet várt. Valami reményt arra, hogy kilábalhat a párt az elmúl néhány év nyomorából. Nos, miután a világmegváltás elmaradt, Hiller győzött meglepő fölénnyel. Botka pedig pontosan azt tette, amit várni lehetett, megsértődött és visszavonult a várába. Sokan a szavazás után döbbentek rá, hogy mit tettek. A tagságban eluralkodott, az – „Úr Isten, kinyírtuk az egyetlen embert, aki képes lehet kihúzni minket a szarból” érzés. Amennyiben csak a pártlogikát nézzük, ez minden bizonnyal így is van. Más szempontból azonban esélyt teremtett arra, hogy, ha Botka mégis segíteni akar a baloldalnak, akkor azt kvázi függetlenként tegye. Nem tölt be párttisztséget, nem nyomja a párt esetleges népszerűtlensége, nem felel a problémákért. Ezért juthatott odáig, hogy jelöltségét feltételekhez kösse.

Ugye, milyen hiteles, ha feltételeket támasztunk a saját pártunknak ahhoz, hogy segítségére legyünk? Különösen, három feltételt. Három olyat, aminek a teljesülése nem teljesen kizárt ugyan, de valljuk meg, nem sok esély van arra, hogy a közös ellenzéki lista megvalósuljon. Második feltétele az, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson, csak az MSZP-nek fontos, hiszen talán csak Ők érdekeltek a tényleges kormányváltásban. A harmadik pont, amely szerint megállapodást kell kötni az új baloldali politikáról is talán egy kicsit könnyebben teljesíthető. De hogy is van ez?

Megsértődünk, visszavonulunk, előállunk, feltételeket szabunk, nem teljesülnek, megint győztünk. Én megpróbáltam, mondhatja majd Botka. A valóságban pedig az van, hogy nem csak Botka László képes a vezetni a baloldal kampányát. Információink szerint nagyon is létezik olyan személy, aki kellően integratív ahhoz, hogy szinte minden baloldali párt elfogadja. Informátorunk elmondása alapján, olyan személyről van szó, akit még nem sározott be a politika, aki el tud számolni a múltjával, kellemes a megjelenése, kellően karizmatikus és szakmailag is felkészült. Nos, véleményünk szerint ilyen egy ideális miniszterelnökjelölt. Ha valóban van ilyen jelöltjük, akkor tényleges szerepe lehet, egy baloldali előválasztásnak.

Magyarországon először megnézhetnénk milyen, amikor egy pártember, egy nem pártemberrel csatázik azért, hogy Ő vezethesse a politikai családot. Érdekes kísérlet lenne. Ráadásul hatalmas sajtóval. Ez igen! Ez lehet egy kiút a válságból. Mondja meg a nép, hogy ki legyen a vezére. Mindennek ellenére, ismerjük el, hogy az MSZP szempontjából valóban az lenne a legjobb, ha Botkát indítanák. A belső nehézségek ellenére a polgármester a választók számára elfogadható, támogatható jelölt lenne. Szegeden bizonyította, hogy ha pártvezetőnek nem is való, de vezető köztisztségre talán a legalkalmasabb emberek egyike.

Higgadtságával és felkészültségével méltó vitapartnere és talán legyőzője lehetne Orbánnak. Botka intelligens, művelt és barátságos ember. Amit választmányi elnökként rosszul csinált, jórészt betudható annak is, hogy korábban nem nagyon ismerte a testület működését. Egyesek szerint azzal, hogy akkoriban elvállata ezt a pozíciót, mindössze szimbolikus lépést tett. Jelezni szerette volna, hogy minden, amit fentebb írtunk, igaztalan. Igenis itt van, igenis beáll a harcba és igenis győzelemre vezeti a baloldalt. Nos, ez a próba elbukott. Az sem biztos, hogy ezért kizárólag Ő okolható. Egy valami azonban biztos. Ha Botka László komolyan gondolja, hogy Ő szeretne lenni a következő miniszterelnök, de legalább jelölt, akkor három feltételnek kell megfelelnie.

  • 1. Álljon be abba a munkába, ami az Ő feltételeinek teljesülése érdekében folyik.
  • 2. Mondja ki világosan, hogy le akarja győzni Orbán Viktort.
  • 3. Tegyen le a polgármesterségről, költözzön Budapestre, mert olyan kampányban kell majd első embernek lennie, amilyet még nem látott a világ!
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!