Tízmilliárdos potyagól a püspöknek

Olvasom, hogy 10 milliárd forintot kapott a kormánytól a Szegedi Ifjúsági Centrum, amiről senki nem tud semmit, csak azt, hogy az összeg valójában a Szeged-Csanádi Egyházmegyénél és annak megyés püspökénél, Kiss-Rigó Lászlónál landol, akiről tudjuk, hogy nagy focista, a püspökök között tán a legjobb kapus, a kapusok között tán a legrosszabb püspök.

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy nem a kormány adta azt a tízmilliárdot, hanem én, meg te, kedves olvasó, meg ő, meg mi, meg ti, meg ők. Meg azok, akik most nélkülözik majd ezt az összeget. Soroljam, hogy ki mindenki?

Amikor Jézusnak felteszik a kérdést, hogy „szabad adót fizetni a császárnak vagy nem szabad?”, akkor Jézus felszólította őket, hogy „mutassátok az adópénzt!”, majd megkérdezte tőlük. „Kinek a képe és felirata ez? A császáré – felelték. Erre azt mondta nekik: Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!” (Máté 22,17-21).

Ha püspök úr a szeminárium idején nem csak focizott volna, hanem bele-beleolvasott volna a Szentírásba, akkor talán tudná, miről is van itt szó. Az adópénz (dénár) egyik oldalán – s erre figyelmeztetett Jézus – egy felirat volt: Tiberius Caesar Divi Augusti Filius Augustus, vagyis a felséges Tiberius császár, az isteni Augustus fia.

Az érme másik oldalán pedig ezt lehetett olvasni: Pontifex Maximus. Az apodote görög szó egészen pontosan visszaadást jelent, nem odaadást. Vagyis a birodalmi célokra szánt adókat vissza kell adni annak, akit ez megillet, tehát a császárnak. Jézusnak és Keresztelő Jánosnak ugyanis nem általában az adóbeszedőkkel volt baja, hanem azokkal, akik csaltak, akik visszaéltek a pénzekkel, vagy akik jogtalanul többet szedtek be, s nem arra használták fel, amire kellett volna.

Ezért is mondja Keresztelő János az adószedőknek, akik jöttek, hogy János megkeresztelje őket: „Ne szedjetek be többet, mint amennyi meg van szabva.” (Lukács 3,12-13)

Keresztelő János Kiss-Rigó Lászlót valószínűleg elzavarta volna, s nem keresztelte volna meg. Jánost tán még Kiss-Rigó László pompás vetődései vagy kifutásai sem hatották volna meg.

(kép: szegedma.hu)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!