Polak, Węgier, újra dwa bratanki

S nem állami megrendelésre, mint történt az elmúlt években a hazai kormányünnepségekre történt lengyel „spontán” bértapsolók utaztatása révén.

Mint ismert, pénteken a lengyel kormánypárt (PiS) kezdeményezésére elfogadta a parlament a sajtószabadságot súlyosan korlátozó törvényt, majd a kormánypárt illegálisan, az ellenzék és a sajtó kizárásával fogadta el a költségvetést egy másik ülésteremben.

Ennek hatására az ellenzék és az időközben gyülekező tüntetők elzárták a parlament kijáratait, míg végül erőszakkal távolították el őket.

A lengyel ellenzék mintegy kéttucatnyi képviselője ma is folytatta a két napja megkezdett ülősztrájkot a törvényhozásban, miután a parlamenti közvetítésekre vonatkozó szabályokkal kapcsolatos egyeztetések eredmény nélkül zárultak.

A varsói eseményekkel kapcsolatban hirdettek vasárnap délután civil kezdeményezésre szolidaritási demonstrációt a lengyel nagykövetség elé.

A közel 300 tiltakozót elsőként Békés Gábor diák köszöntötte, a lengyel tüntetők levelét idézve, amelynek fő üzeneteként hangzott el, hogy az elnyomás bárhonnan is jön, végül a személyes szabadságot is elveszi; a kormányok jönnek és mennek, de a szabadság velünk marad.

Őt Gulyás Balázs követte, aki – az Index beszámolója szerint – putyini párhuzamot vont a lengyel kormány agresszív fellépésével kapcsolatban, de Orbánt is idézve: “Orbán 2010-ben azt mondta, hogy elszaporodtak Putyin pincsijei Európában, majd bebizonyította, hogy ő is az”.

Végül Puzsér Róbert „médiatény” fogalmazott habitusától megszokott sarkos véleményt: szerinte ideje leváltani Polt Pétert, hogy végre megkezdődhessen a számonkérések valódi időszaka.

A lényeggel sajnos ezúttal is adós maradt, hogy mindezt miként is érhetnénk el. De izibe’.

(kép: index.hu)

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!