Szadista pap verte össze a magyar kisfiút, de a rendőrség nem tett semmit

Somlóvásárhely Veszprém megyei település, ahol a gyermekek nagy hányada hátrányos helyzetű, tehát kiszolgáltatott. Ebből adódóan a megfelelő pedagógiai módszerek és a fiatalok védelme (elméletben) elsőrendű prioritást élvez. Egy szadista pap a gyakorlatban is kamatoztatta ezt, mégpedig úgy, hogy egy szemtelen, 15 éves fiút a falhoz nyomott, és addig pofozta, míg fel nem repedt a szája.

Mindenütt előfordulhatnak hasonló esetek, hiszen egy neveléssel, tanítással foglalkozó személy “elkattanása” még nem minősíti a teljes oktatási rendszert, viszont ami ezután történt, már durva bélyeget nyom rá.

A Blikk információi szerint, miután kivizsgálta az ügyet, Somlóvásárhely polgármestere maga jelentette a hatóságoknak a település általános iskolájában történt bántalmazást. A kamasz fiú apja a lapnak azt mondta, a rendőrség ki is ment a helyszínre az incidens után, de mivel csak könnyű testi sértés történt, nem indítottak hivatalból eljárást.

A szemforgató, hamis pap megúszta

A rendőrség, teljesen függetlenül a bántalmazás súlyától, része annak a jelzőrendszernek, amelyről a Gyermekvédelmi törvény rendelkezik. Ebben világosan leírják, hogy milyen szervek, szakmák képviselőire vonatkozik a bejelentési kötelezettség.

“17. § (1) Az e törvényben szabályozott gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódó feladatot látnak el a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítése, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében a törvényben meghatározott alaptevékenység keretében

a) az egészségügyi szolgáltatást nyújtók, így különösen a védőnői szolgálat, a háziorvos, a házi gyermekorvos,
b) a személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatók, így különösen a családsegítő szolgálat, a családsegítő központ,
c) a közoktatási intézmények, így különösen a nevelési-oktatási intézmény, a nevelési tanácsadó,
d) a rendőrség,
e) az ügyészség,
f) a bíróság,
g) a menekülteket befogadó állomás, a menekültek átmeneti szállása,
h) a társadalmi szervezetek, egyházak, alapítványok.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott intézmények és személyek kötelesek
a) jelzéssel élni a gyermek veszélyeztetettsége esetén a gyermekjóléti szolgálatnál,
b) hatósági eljárást kezdeményezni a gyermek bántalmazása, illetve súlyos elhanyagolása vagy egyéb más, súlyos veszélyeztető ok fennállása, továbbá a gyermek önmaga által előidézett súlyos veszélyeztető magatartása esetén.

Ilyen jelzéssel és kezdeményezéssel bármely állampolgár és a gyermekek érdekeit képviselő társadalmi szervezet is élhet.”

Kiemeltük azokat a részeket, amelyek az ügy kapcsán relevánsak. Így tehát a rendőrségnek nem azt kellett volna figyelembe vennie, hogy könnyű, avagy súlyos testi sértés történt-e, hanem hogy egy gyermeket bántalmaztak. Az erre utaló jel, szemtanúk és saját beszámoló is rendelkezésre áll. Az nem tudható, hogy egyszeri esetről van-e szó, ezért minden további nélkül, (együttműködve az oktatási intézménnyel) a gyermekjóléti szolgálatot értesíteni kell. Ugyanúgy az egyháznak is.

Mi történt ehelyett?

A plébános a lapnak azt mondta, ő már minden megbeszélt a gyerek szüleivel, és nem szeretne nyilatkozni. (Ez önmagában felrúgja a törvényben foglaltakat.)

Az apa azt mondta, őt már kezdték megszólni a faluban, hogy vajon mennyi pénzért vesz részt az ügy eltussolásában, ez után döntött úgy, hogy egy közmeghallgatáson felveti a történteket. Emellett néhány nappal ezelőtt magánvádas eljárást indított. (Nem neki kellett volna magánvádas eljárást indítani, hanem hivatalból kellett volna ezt megtennie a jelzőrendszer érintettjeinek.)

Közben Marton Zsolt, a település polgármestere is meghallgatta a feleket, majd hivatalból jelentette az esetet az egyháznak, a rendőrségnek, valamint az intézményfenntartónak.

Mondhatjuk, hogy a polgármester járt el a legjobban, bár figyelembe véve, hogy a rendőrség nem indított eljárást, az egyház képviselője “megbeszélte a szülőkkel,” az intézményfenntartó pedig egy ilyen eset után azonnal el kellett volna, hogy bocsássa a szadista papot, ez még megtörténhet, bár a fentiek alapján nem valószínű.

Ez történik, amikor az érintett szervek sem tartják be (az egyébként jó) Gyermekvédelmi törvényt.


Oszd meg ezt a cikket, hogy minél többen tudjanak a jelzőrendszer működéséről!

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!