Mégsem a falevelek okozhatták a metróbalesetet

Egy nappal a hétfő reggeli metróbaleset után már a BRFK-hoz kerültek az érintett vonatok közlekedésére vonatkozó elsődleges adatok. A BKV közleménye ellentmond a BKV igazgató nyilatkozatának.

A két szerelvény fekete dobozaiban tárolt információk szerint az a vonat, ami nekiütközött az állomáson várakozó szerelvénynek, ötvennel ment, amikor a vezető elkezdett lassítani. A szerelvény ekkor 300 méterre volt a Pillangó utcai állomástól. A vezető az állomás előtt 200 méterrel kapcsolta be a vészféket. A vizsgálat eddigi megállapításai szerint a vonat álló kerekekkel, 4-5 kilométeres sebességgel ütközött a megállóban várakozó szerelvénynek.

A baleset körülményeinek tisztázására a rendőrök a helyszínen a BKV húsz munkatársát hallgatták ki tanúként. Gyanúsított egyelőre nincs.

A BKV tegnapi közleményében hamisnak és félrevezetőnek tart minden olyan állítást, hogy az Örs vezér tere állomásnál figyelmen kívül hagyták a megcsúszási lehetőségeket. A forgalombiztonság érdekében – a hatóság által jóváhagyott pályafenntartási utasítás alapján – a szükséges intézkedések minden esetben megtörténnek.

Tájékoztatásukban közlik, hogy pénteken napközben a pályafenntartási szakterület fokozott felügyeletet rendelt el, a vasúti pálya jobb tapadásának érdekében pedig homokszórást alkalmaztunk. Péntekről szombatra virradó éjszakai üzemszünetben a Pillangó utcai főforgalmi vágányokat tisztítása megtörtént, szombaton ismételten homokszórást alkalmaztak. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka üzemszünetben, a Pillangó utcai állomáshoz tartozó vágányszakasz vegyszeres mosását is elvégezték, vasárnap üzemkezdettől pedig nem történtek további megcsúszások. A BKV együttműködik a hivatalos szervekkel az esemény pontos okainak a feltárására.

A BKV közleménye azért tűnik némileg különösnek, mert hétfői sajtótájékoztatóján maga a cég igazgatója, Bolla Tibor jelentette ki, hogy már húsz-harminc éve gondot jelent az érintett szakaszon az őszi-téli időszakban, hogy a sínek eljegesednek vagy falevelek kerülnek rájuk, ami csúszásveszéllyel jár.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!