Kötelező védőoltást tagadott meg egy orvos egy menekült család féléves gyerekétől

Nem kapta meg első körben a kötelező védőoltásokat egy féléves baba, aki menekült szülőktől, de már Magyarországon született. Szerencsére aztán egy másik orvos teljesítette kötelességét. A jogszabályok minden menekült gyereknek segítséget garantálnak, bár a gyakorlat erre rácáfol.

Az orvos azzal indokolta a megdöbbentő döntését, hogy David nem rendelkezett TAJ-kártyával, így az orvos értelmezése szerint nem jogosult a magyar egészségügyi ellátásra. A törvény azonban egyértelműen fogalmaz: az életkorhoz kötött védőoltásokat meg kell kapnia a menedékkérő gyerekeknek is.

A Magyar Helsinki Bizottság kérdésére a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal azt a tájékoztatást adta, hogy a menedékkérők addig, amíg kérelmük elbírálásra nem kerül, a Hivatal által kiállított humanitárius tartózkodási engedélyükkel igazolhatják magukat az orvosi rendelőkben. A dokumentumon található sorszám és tartózkodási hely regisztrálásával az orvosok kötelesek ellátást nyújtani. A gyermek később egy másik orvostól megkapta a kötelező védőoltásokat.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!