Szomorúbb a helyzet, mint gondoltuk – a magyarok 40%-a érintett

A magyar lakosság több mint 25 százaléka rossz lakhatási körülmények között él, míg a zsúfoltsági ráta meghaladja a 40 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a lakosság több mint 40 százaléka nem megfelelő méretű lakásban élt tavaly, míg az uniós átlag nem éri el a 17 százalékot. A lakásállomány állapotában ugyanakkor jelentősek a különbségek hazánk különböző területei között, és ezek inkább csak növekedhet, mint csökkenhetek a jövőben, mivel az új lakások jellemzően a jobb minőségű lakásállományú területeken épülnek – írja a portfolio.hu.

A rossz lakáskörülmények között élő lakosság aránya nagyon magas európai viszonylatban Magyarországon. A lakosság több, mint 25 százaléka olyan lakóingatlanban él, ahol nedvesek a falak és a padló, szivárog a tetőn a víz, vagy elkorhadtak a nyílászárók. Az Európai Unióban átlagosan ez az arány csupán 15 százalékos, hazánknál csak 3 országban rosszabb a helyzet.

Egy városnyi ember él fedél nélkül

Jelenleg körülbelül 15 ezer hajléktalan ember lehet Magyarországon, közülük mintegy 4 ezren töltik az éjszakát az utcán. A kihűléses esetek kétharmada mégis lakásokban történik.
Erről Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke, a hajléktalanok körében évente felmérést végző Február Harmadika Munkacsoport tagja beszélt az MTI-nek.

A hajléktalanok közül 10-11 ezer szállón keres helyet magának. Országosan, egy időben az utcai szolgáltatók nyilvántartásai szerint körülbelül 4 ezer ember tartózkodik éjszaka az utcán. A fővárosban, ahol körülbelül 6500 hajléktalan van, ez a létszám jelenleg 1200-1300 – mondta Győri.

Mindezek számok egy grafikonon, azonban magunk is meggyőződhetünk róla, ha körbenézünk a szomszédságban, vagy éppen igénybe vesszük a tömegközlekedést a fővárosban. A helyzet szomorúbb, mint gondoltuk.


Oszd meg ezt a cikket, hogy mindenkihez eljusson a lehangoló igazság!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!