Szívás – drága lesz a szívás

epa05338236 An Indian woman with slogan painted on her face poses for a photo during a rally on World Tobacco Day, in Bangalore, India, 31 May 2016. The World Health Organization endorses new plain packaging for tobacco products to raise awareness of the health risks of tobacco smoking, according to media reports. World No Tobacco Day is marked annually on 31 May to raise awareness of the health risks of tobacco use and to push advocacy for policies to reduce tobacco consumption. EPA/JAGADEESH NV

A tavalyinál kevesebb és rosszabb minőségű dohánytermés várható 2018-ban, az aszályos időjárás miatt országosan átlagosan 10-15 százalékos terméskieséssel számolnak a termelők – közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke pénteken az MTI-vel.

Bényei Illés szavai szerint “óriási az aszálykár a dohányültetvényeken”, a száraz és forró nyári időjárás elsősorban a nem öntözött területeken jelentett nagy gondot.

A Burley dohányfajta esetében nagyon kevés az öntözhető a terület, a Virginia-ültetvényeknek pedig körülbelül 65-70 százalékát tudták öntözni.

A jelentős ültetvényekkel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyáron nem volt jellemző az eső, így ahol nem öntöztek a gazdák, ott a termésmennyiség és -minőség is rendkívül gyenge lett. Az ország többi dohánytermő területén inkább a szélsőséges időjárás okozott gondot, a forró nyári napok, valamint a nagy mennyiségű eső váltakozása – fogalmazott Bényei Illés.

Magyarországon 2018-ban tavalyhoz képest százzal kevesebb, összesen 753 termékértékesítési szerződést kötöttek a termelők és a feldolgozók.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!