Elkezdődött: 112 orvos mondta fel a szerződését egyetlen kórházban

Kép forrása: MTI-fotó, Balaton József

A magyar egészségügy elérte azt a kaotikus szakaszt, ahol már a mindennapi műtétek megszervezése is gondot fog okozni. Felmondták az önkéntes túlmunka szerződéseiket a Honvédkórház aneszteziológus és traumatológus szakorvosai – tudta meg a Népszava. Ráadásul mindez épp abban az intézményben történt, amely Budapest egyik legkiemelkedőbb sürgősségi centruma.

A Népszava értesülései szerint Honvédkórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatást, az érintett orvosok a júliusi fizetési jegyzékükön szembesültek azzal, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kaptak a szokásos összegnél. Volt olyan orvos is, akinél ez a differencia elérte a 100 ezer forintot.

A napilap információi szerint az érintettek az elmúlt hetekben folyamatosan próbáltak egyeztetni a munkáltatóval, de nem sikerült megállapodniuk, így a túlmunkát érintő felmondásuk szeptember elsején életbe lép. Ettől a naptól kezdve az orvosok a korábbi heti 60 óra helyett, csak 48 óra munkát végeznek a Honvédkórházban. Az egészségügyben dolgozók normál munkaideje heti 40 óra, a munkáltató további 8 órányi gyógyítást kötelezően elrendelhet, és további 12 órát pedig önként lehet vállalni.

A Népszava által megkérdezett szakértők szerint 112 orvos egységes föllépése bármely kórház ügyeletét, normál működését megroppantaná. Legjobb esetben csak a tervezett műtéteket kell fölfüggeszteni, rosszabb esetben az ügyeleti ellátás is megakadhat. A lap információi szerint úgy tűnik: a kórház menedzsmentje az ügyeleti beosztással még csak megbirkózik, de szeptembertől az előre tervezett műtétekből a korábbinál biztosan kevesebb lesz. Azaz szinte valamennyi műtétes szakmában nőnek majd a várólisták.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!