Donald Trump ma délelőtt bejelentette az Iráni szankciók életbe lépését, majd hozzátette, hogy az Iránnal kereskedő országok is retorzióra számíthatnak. Úgy fogalmazott:

„Aki Iránnal üzletel, az az Egyesült Államokkal nem fog.”

Az ügy előzménye, hogy az USA májusban bejelentette, kilép a még Barack Obama elnöksége alatt 2015-ben aláírt iráni atomprogramról szóló nemzetközi szerződésből. A paktum akkor azért jött létre, hogy Irán ellenőrzött keretek közt folytathassa atomprogramját, és ne állíthasson elő atomfegyvereket.

Az USA kilépésének oka az, hogy az elnök szerint a szerződés „szörnyű és egyoldalú megállapodás” volt, amely nem hozott békét, és nem is fog.

Az EU aggodalmát fejezte ki a lépéssel kapcsolatban, és azt kérik az amerikai illetékesektől, hogy fontolják meg a döntést. Ne tegyenek elhamarkodott lépéseket, inkább aludjanak rá egyet.

Jó, de mi lesz velünk?

Akkor most megnyugodtunk. Vagy mégse? Miért bizniszelne hazánk pont Iránnal?

Az illiberális rendszerek összetartanak. Zavaros, fura ügyletekben nincs hiány, úgy fest mi is beletenyereltünk egy ilyenbe.

Orbán Viktor 2015-ben Iránba látogatott, ahol az iráni-magyar kapcsolatokban rejlő üzleti és „egyéb” lehetőségeket méltatta. Sőt. Semjén Zsolt már ezt megelőzően tárgyalt is Iráni vezetőkkel, tette mindezt titokban. Megállapodásuk érelmében hazánk hitel formájában finanszírozza az iráni atomprogramot. Orbánék az állam nevében 85 millió eurós (azaz 26,4 milliárd forintos) hitelszerződést ajánlottak fel a közel-keleti országnak, de megállapodtak 100 iráni cserediákban is, akik magyar egyetemekre jöhetnek tanulni.

A csúcs az volt, hogy ezek kitalálták, hogy Irán és Magyarország majd atomreaktorokat építenek Afrikában és Ázsiában. Fokozzuk? Az irániak ebbe bele is mentek… Ez nem vicc!

Kapcsolódó cikkünk

 

Idén tavasszal Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt arról, hogy 2017 első tizenegy hónapjában a kétoldalú áruforgalom több mint 65 százalékkal bővült és meghaladta a 45 millió dollárt – írja a hvg.

Na ez a vircsaft így nem mehet tovább – legalább is, ha Orbán még valaha szeretné tiszteletét tenni Washingtonban!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!