Borul a rendszer: sokkal durvább dolgokat találtak a kórházakban, mint hittük – ez nem a pénzhiányról szól

Az egészségügyben sok mindent lehet fogni a forráshiányra, vagy éppen arra, hogy nincs elég egészségügyi dolgozó, de vannak hibák, amelyek nem ezekből adódnak.

Az Állami Számvevőszék szóvivője egyáltalán nem köntörfalazott, miután az ÁSZ számos kórházat és szakrendelőt ellenőrzött. A Magyar Időknek adott interjújában a szóvivő úgy fogalmazott:

“pénzügyi szempontból “botrány” és “anarchia” jellemzi az egészségügy egyes területeit”

Domokos László azt is elmondta: hamarosan rendszerszintű ellenőrzés-sorozatba kezdenek a sürgősségi ellátásnál, ugyanis az összességében több millió embert ellátó szakrendelők vezetői nem tartják be a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat sem.

Mint kifejtette: az egészségügyben végzett ellenőrzéseik közül példaként kiemelte, találtak olyan kórházat, ahol szinte minden fontos terméket és szolgáltatást úgy vett meg az intézmény vezetősége, hogy nem folytatott le közbeszerzést, vagyis a vásárlásoknál minden lehetséges jogszabályt figyelmen kívül hagytak. Számos olyan kórház is akadt, ahol nem vezettek hiteles leltárt bizonyos eszközökről, így gyakorlatilag nem tudták megmondani, hogy adott pillanatban mekkora a készletük, s miből mennyi fogy. Ezek mellett

“kaotikus viszonyokat” találtak egyes szakrendelőknél is. Számos esetben hamis nyilatkozatokat tettek az intézményvezetők a gazdálkodásról, így esély sem volt arra, hogy kiderüljön, mekkora vagyonnal gazdálkodtak és a forrásokat mire fordították.

Kiemelte: a súlyos gazdálkodási szabálytalanságok miatt nem is lehet tudni, valójában mennyi pénz kell az egészségügynek – foglalja össze a szörnyű állapotokat az atv.hu.

Nem az a lényeg tehát, hogy az egészségügyben mennyi pénz van, hanem hogy azt milyen struktúrában használják fel. Félő, hogy jelen pillanatban nincs mód arra, hogy a láthatóan dilettáns vezetéssel akár csak egy kicsit is helyrejöjjön az egyik legfontosabb ágazat.

Kásler miniszter úr vajon mit szól ehhez? Megkérdeztük, amint válaszol a kérdéseinkre, újabb cikkben jelentkezünk.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!