Már több rendőr szerelt le az idén, mint 2016-ban összesen. A kormány szerint nincs baj, a valóság azonban sokkal árnyaltabb ennél.

Míg 2016-ban 948 rendőrnek szűnt meg a szolgálati jogviszonya, addig az idei első félévben már 1023-an hagyták el a testületet. A több ezer fős hiányt a az iskolából kikerült fiatalok bezsuppolásával próbálják pótolni. A rendszer recseg-ropog, az eddig titkolt adatokat nem véletlenül nem próbálták elrejteni a nyilvánosság elől.

Zsaruellátó nevű Facebook-csoport arról írt, soha nem látott leszerelési hullám van a rendőrségnél. A portál azt állította, volt olyan nap, hogy 120 rendőr szerelt le egyetlen nap alatt. A hírből óriási botrány kerekedett, a rendőrség azonnal cáfolta a hírt. Közleményükben gyorsan meg is írták, hogy ebben az évben (június végéig) 867 rendőrnek szűnt meg a jogviszonya.

A helyzetet a 24.hu munkatársai igyekeztek tisztázni: megkérték az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy nyilatkozzanak arról, hány rendőr szerelt le július végéig, illetve hányan az előző két évben, valamint arról is, hogy a leszerelők közül hányan mentek nyugállományba vagy más rendvédelmi szervhez, illetve hányan távoztak közös megegyezéssel, lemondással.

A 2016 évben közös megegyezéssel, lemondással 548 főnek, egyéb jogcímen pedig 400 főnek szűnt meg a szolgálati jogviszonya. A 2017 évben közös megegyezéssel, lemondással 693 főnek, egyéb jogcímen pedig 711 főnek szűnt meg a szolgálati jogviszonya. Egyéb jogcím alatt a más rendvédelmi szervhez, illetve a honvédséghez történő áthelyezést, a próbaidő alatti és az egészségügyi okból történő jogviszony megszüntetést, továbbá a nyugállományba helyezést, elhalálozást, valamint a fegyelmi okból történő elbocsátást kell érteni

– közölték. A 24.hu-nak megküldött adatokból havi bontásban is kiolvasható, idén hány rendőr munkaviszonya szűnt meg :

  • 2018 január: közös megegyezéssel, lemondással 87 fő, egyéb jogcímen 125 fő  ö 212.
  • Február: közös megegyezéssel, lemondással 69 fő, egyéb jogcímen 44 fő  ö 113.
  • Március: közös megegyezéssel, lemondással 72 fő, egyéb jogcímen 39 fő  ö 111.
  • Április: közös megegyezéssel, lemondással 68 fő, egyéb jogcímen 76 fő     ö 144.
  • Május: közös megegyezéssel, lemondással 75 fő, egyéb jogcímen 71fő      ö 146.
  • Június: közös megegyezéssel, lemondással 86 fő, egyéb jogcímen 55 fő     ö 141.
  • Július: közös megegyezéssel, lemondással 91 fő, egyéb jogcímen 65 fő       ö 156.

Idén eddig összesen 1023-an távoztak a rendőrségtől. Ebből 548-an közös megegyezéssel vagy lemondással, 475-en pedig egyéb jogcímen. Azaz vagy nyugdíjba mentek, más rendvédelmi szervhez igazoltak, vagy egyéb okból szűnt meg a munkaviszonyuk.

Ez a júniusban leszerelt 1023 ember a rendőrség aktív, hivatalos létszámának a 0,37 százaléka.

Miért mennek el?

A rendőrök többségét most az foglalkoztatja, hogy januártól is kifizetik-e számukra a túlórapénzt. Ha ugyanis nem változtatnak a tervezeten és csak szabadnapokban kapnák meg a ledolgozott túlóráikat az komoly érvágást jelentene nekik.

Az a rendőr, aki maximálisan kihasználta a túlórakeretet jelen pillanatban arra számíthat, hogy akár évi félmillió forint jövedelmet is bukhat. Ez havi 30-35 ezer forinttal kevesebbet jelent.

A rendőrség igyekszik 40 ezer fő körüli állományát megtartani, ami egy ilyen felmondási hullámnál elég nehéz. Az éves statisztikából annyi bizonyosnak látszik, hogy idén még várhatóan 500 fő adhatja be a felmondását akkor is, ha csak havi 100 fővel számolunk.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!