Orbán elüldözi a fiatalokat Magyarországról – ezt Bihal Dávid az MSZP elnökségének tagja és Mester Barnabás az MSZP külügyi szakértője mondták az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában.

Egy Európai Néppárti (EPP) svéd képviselőnő a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán átlépett egy határt, ami már a Néppárt számára is több mint kínos.

Mester Barnabás szerint „kenyértörésig kell vinni” a problémát, az EPP-nek a közelgő Európai Parlamenti választásokig pedig szint kell vallania és ki kell zárnia a Fideszt a soraikból. Véleménye szerint a szocialisták és pártcsaládjuknak, az S&D frakciónak most az a feladata, hogy nyomást gyakoroljon az európai jobboldalra.

Krug Emilia műsorvezető az EP-választások kapcsán azt is pedzegette, hogy mennyire nehéz lesz mozgósítani az ellenzéki szavazókat. Azt Bihal Dávid is elismerte, hogy Budapesttől minél távolabb megyünk, ez annál nehezebb, – de ez sajnos érthető is. Vidéken, „ahol az emberek jobban ki vannak szolgáltatva” a Fidesz úgy játszik ahogy akar.

„éhesen az ember sokkal nehezebben tud azonosulni a demokráciával”

A szocialisták elnökségi tagja szerint a legkisebb településeken élő, a hatalomnak kiszolgáltatott embereknek nehezebb azonosulni az európai értékekkel úgy, ha az például a közmunkájuk elvesztésével is fenyegethet;„Láttuk hogy a Fidesz milyen aljas módszerekkel dolgozott vidéken” – tette hozzá.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy az MSZP mit tud mondani ezeknek az embereknek Bihal Dávid elmondta: „Ma magyarországon kivándorlási válság van. A KSH adatai alapján 250 ezer ember gondolja úgy hogy elhagyja az országot.”

A politikus szerint ezt a leghátrányosabb térségben élők is testközelből érzik, és értik is. „Ha valaki Borsodban azzal fog szembesülni, hogy jó reggelt kívánok, azért nincsen orvos, mert elüldözték az országból, akkor ő is megérti mi az a szakemberhiány” – fogalmazott.

A szocialista politikus szerint a baloldalnak konkrét javaslatokkal kell előállnia a kampányban a kivándorlási válság visszafordítására. Mester Barnabás a műsorban szintén arról beszélt, hogy azokról sem szabad lemondani, „akik már eldöntötték, hogy nem térnek haza Magyarországra.” Számukra első lépésben egy erős érdekképviseletet kell nyújtani, aminek az itthoni lába lehetne egy kivándorlásügyi államtitkárság – mondott példát egy konkrét intézkedésre.

A mi politikai közösségünk képviselőit nehéz azzal vádolni, hogy nem kardoskodtak határozottan a magyar érdekekért az unióban.” Mester Barnabás szerint ilyen magyar érdek például az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, amivel Magyarország csak nyerhet, hiszen így az fogja ellenőrizni a pénz útját, aki a pénzt „utalja”, és „nem Mészáros Lőrinc fog naponta másfél milliárd forintnyi közbeszerzést megnyerni, és szerintem ez egy magyar érdek”.

Videó a beszélgetésről ezen a linken

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!