Ennek a mi drága kormányunknak néha olyan ötletei vannak, hogy azok még a határokat is átlépik. Merthogy vannak ám rajongói a fideszes receptnek külföldön is. Az ún. „baráti országok”, mint például Lengyelország egy ideje már az orbáni úton zakatol a nihil felé, hónuk alatt miniszterelnökünk eszköztárával. Ez a lengyel kormány most akkora dolgot talált ki, amin nem lepődnénk meg, ha a nyaralásból ősszel hazatérő Orbán Viktor elirigyelne tőlük. Így lehet tanítványból mester, mesterből tanítvány.

Ez a mi közép-kelet-európai régiónk és benne a 2004-ben az EU-hoz csatlakozó országok zöme nagyjából egy cipőben jár. Ezt még fideszes berkeken belül is elismerik, mi átlagemberek is így látjuk. Egy csónakban eveztünk ki a szocializmusnak nevezett korszak posványos lábvizéről a szabadság nyugodt, ám beláthatatlan nyílt tengerére.

Úgy állunk, hogy a mi országaink olyan politikusokat és rendszereket termeltek ki, ami miatt milliók kényszerültek arra, hogy elhagyják a hazát Varsótól, Prágán keresztül Budapestig. Van aki azért megy nyugatra dolgozni, hogy jobban érvényesülhessen a szakmájában, van ki tanulni megy, de sajnos nagyon sokan az utolsó esély, az utolsó dobás reményében válnak gazdasági bevándorlóvá a németeknél, vagy épp az angoloknál. Vagy ez, vagy az éhhalál.

Ha Önnek van olyan ismerőse, barátja, vagy rokona, aki külföldön dolgozik, akkor nagy valószínűséggel azt is tudja, hogy sokan kényszerből mentek ki, mert itthon nem tudtak megélni.

Még nem tudni, hogy technikailag hogyan kívánják megoldani Lengyelország derék kormánypárti politikusai, de úgy fest, a kitelepülési különadóval együtt bevezetik a kivándorlási adót is, ami azokat a lengyel állampolgárokat fogja terhelni, – akik a jobb megélhetés reményében – külföldi munkavállalásra kényszerültek.

A különadóról:

Lengyelországban kivándorlási adó bevezetését tervezik uniós direktívák figyelembevételével azzal a céllal, hogy megelőzzék a cégek kitelepülésével összefüggő adóelkerülést – adta hírül a Rzeczpospolita. A vállalatok székhelyük jól időzített áthelyezésével elkerülhetik az adózást. Elsősorban az ingatlanokkal összefüggő közterhek „spórolhatók meg” – írja a Napi.hu.

Sajtóhírek szerint a lengyel kormány nem állna meg a vállalatoknál, és már készül az a tervezet is, amely a külföldön munkát vállaló lengyel állampolgárokat is megsarcolná.

Szerencsére a lengyeleknél még az asztalra csapnak az emberek, tömegek mennek ki az utcára, amivel képesek visszavonulóra kényszeríteni kormányukat, így elképzelhető, hogy a nagy vihart kavart tervezet csak rossz emlékű riogatás marad.

Mindenesetre idehaza érdemes felkészülni Orbán elvbarátainak agyament ötletének honosítására – tekintve, hogy mi már tüntetni sem tüntetünk, simán átnyomható, vagy lenyomható bármilyen törvény, ami a polgárok megadóztatásáról szól.

Simán el tudom képzelni, hogy ősztől a kormánypárti szolgamédia nyomtatott hasábjain majd egyre nagyobb elánnal moralizálnak azon, hogy az a sok kivándorló magyar végsősoron hazaáruló. Gondoljanak bele, nem is kell nagyon győzködni a népet, pikk-pakk elsajátítható üzenetekkel még társadalmi támogatást is keríthetnek alá. Például: a külföldön dolgozó magyarok korábban a magyar adófizetők pénzén jártak óvodába, meg iskolába, aztán most hálátlanul elmennek, nem fizetnek idehaza adót. Most utólag fizessék ki! „Ez felháborító!” Na jó, abbahagyom, mert a végén még tényleg bevezetik…

Magyarból 600 ezer dolgozik külföldön. Az jó sok adópénz lehetne. De ha nem jön be, akkor azon se lepődnénk meg, ha a lengyel mintára bevezetni óhajtott kivándorlási különadót az itthon maradtakkal fizettetnék meg. Ha más nem, akkor a rokonok nem kapnának Erzsébet-utalványt karácsonykor. A rohadék unoka miatt…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!