Itt a bizonyíték: a kormány akarja kinevezni a főpolgármestert?

Forrás: Máthé Zoltán, MTI

Már a választások után szárnyra kaptak a hírek, hogy a Fidesz megváltoztatná az önkormányzati rendszert, és már a 2019-es választások is az új rendszerben zajlanának. Bár az erre illetékesek tagadták a terv létezését, de több forrás is megerősítette, hogy a fővárosi eredmények arról győzték meg a fideszes vezetőket, hogy könnyen csúnya bukta lehet az önkormányzati választás a Fidesz számára a fővárosban. Így a fővárosi rendszer teljes átalakításán gondolkoztak, és a kerületektől jelentős forrás és jogkör elvonást helyeztek kilátásba.

A tagadások ellenére mindenki sejtette, hogy a Fidesz nem az a típusú szervezet, ami megengedné magának, hogy ennyit veszítsen a hatalmából. Hatalomtechnikában nem ismernek határokat, bármit nekik kedvező módon szabnak át. Ezeknek a terveknek a meglétéről tanúskodik az is, hogy az áprilisi választás után Tarlós István azt nyilatkozta, hogy csak akkor vállalna el újabb főpolgármesteri ciklust, ha a 2019 októberi önkormányzati választáson is megmarad a közvetlen főpolgármester-választás intézménye. Mindezt tette egy olyan környezetben, amiben egyre több hatáskört vontak el tőle, és Fürjes Balázst, a budapesti kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztost államtitkárnak nevezték ki.

De a legsúlyosabb bizonyíték most került a 24.hu birtokába: egy informátoruk elmondása szerint egy kormányközeli közvélemény-kutató olyan, hosszabb, 15-20 kérdéses telefonos felmérést végzett budapesti választók körében, amelyben kifejezetten arra kérdeztek rá, elfogadnák-e a válaszadók, hogy a kormányzat nevezze ki a fővárosi önkormányzat első emberét. Sőt arra is, hogy elfogadnák-e a kinevezés egy extrém formáját. A módszer teljesen jellemző a Fidesz taktikájára, szondázza, mekkora ellenállásba ütközhet a terve, milyen kommunikációs stratégiával tudja lenyomni az ellenvéleményeket.

Nem tudják megbocsájtani az áprilisi fővárosi vereséget a budapestieknek, eljött a bosszú ideje.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!