A Fidesz meglépte: te is álomotthonba költözhetsz az új szabályozás segítségével

Kép forrása: nol.hu

Az elmúlt kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy az 5 000 fő alatti településeken jelentősen megemelik a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) összegét. Jelenleg 600 ezer forinttól 10 millió forintig terjed a gyerekek számától, illetve a lakás típustól függően a támogatás mértéke, a portfolio.hu táblázata foglalja össze a támogatásokat:

csokkkkk

A bejelentés nem tartalmaz konkrét összeget, csak „jelentős” összegről beszélnek. A kormányzatot jellemző pánik okát értjük, a népesség fogyása és külföldre vándorlása egyre inkább népteleníti el a kistelepüléseket, sok a teljes megszűnés határára került már eddig is. Viszont a megoldás módja, amit a kormány kínál, nem fog igazi megoldást nyújtani. Az elsődleges probléma a kistelepüléseken nem az, hogy nem tudnak új házat építeni 20 millióért az emberek! Az igazi probléma, a munkahely hiánya, az infrastruktúra (óvoda, iskola, bolt, posta, gyógyszertár, mozi, stb…) hiánya. Senki nem fog ott házat venni -még ha nagyon olcsón is juthat hozzá- ahonnan naponta 3 órája elmegy buszozással ha munkába megy, ahol minden fontos és sürgős dolog miatt autóba kell ülnie, ahol nincs színvonalas oktatás és 6 évesen utaztatni kell a gyereket, és mindenért a legközelebbi városba kell utazni.

Mert bár a lakhatás olcsó lesz, de az élet mégis drága. Mert ha a munkahelyre, iskolába sokat kell utazni, akkor az idő, és mindig az a legdrágább. Ezek a települések nem azért néptelenednek, mert egyébként megfizethetetlenek lennének itt a lakásárak. Sőt! Töredéke egy nagyobb településhez képest. De amíg Ócsanálosról autóval is minimum fél óra az út Miskolcra, igen rossz és kátyús úton, addig nehéz lesz elhitetni, hogy itt vegyenek házat az emberek. Vegyünk egy ellenpéldát is, Maklár egy ebbe a kategóriába tartozó heves megyei település, a határába épült Bosch gyárnak köszönhetően viszont virágzik.

Munkahely és infrastruktúra, enélkül nem fog menni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!