Van egy téma, amiben még a fideszesek sem értenek egyet Orbánnal – meghökkentő számok!

Fotó: Euronews

A magyarok nem akarnak újabb atomerőművet, és ezt Orbán Viktornak is be kell látnia. De vajon képes lesz végre elengedni valamit, amit még a sajátjai is utálnak?

A magyarok többsége nem szeretné, ha orosz részvétellel új atomerőmű épülne Magyarországon – ez derült ki a Medián által készített közvélemény-kutatásból, amit az LMP-s Jávor Benedek rendelt meg a cégtől. A felmérésben arra voltak kíváncsiak, hogyan viszonyulnak a magyarok az atomenergiához.

Népszava számol be a kutatásról, a júniusi adatfelvétel legnagyobb tanulsága, hogy a bővítést általánosságban is csupán a lakosság 41 százaléka támogatja, 51 százaléka pedig elutasítja.

A kutatásból kiderül, hogy a tervezett Paks II. támogatói a Fidesz-szavazói közül kerültek ki (még itt is minimális mértékben), minden más társadalmi csoportban az ellenzők vannak többen.

Ha a kérdést úgy tették fel, hogy hogy akarják-e az emberek az orosz kivitelezésű, orosz technológiájú beruházást, már csak 31 százalék a projekt támogatottsága: még a Fidesz-szavazók közül is csak minden második ért egyet vele, az összes többi választói csoportban pedig elsöprő többségben vannak a tervet elutasítók.

Az ellenzők aránya épp a vidékiek közt a legmagasabb, a vidéki városokban és a községekben csupán a választókorú népesség 28 százaléka támogatja az oroszokkal megvalósított beruházást, míg 63, illetve 65 százalék határozottan ellenzi.

A felmérésben a megkérdezetteknek lehetősége volt kifejteni a véleményüket az energiapolitikáról is, itt kiderült, hogy 82 százalék szerint az államnak az atomenergia helyett a megújuló energiaforrásokat kellene támogatnia. Az atomenergiát csupán 13 százalék tartja támogatandónak, és a fideszes elkötelezettségű szavazók 72 százaléka is inkább a zöld energiára szavazna.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!