Újabb agyrém: nem marad rendőr az országban?

Pintér Sándor belügyminiszter // kép: nol.hu

Valószínűleg a pénzhiány az oka, de egy újabb érthetetlen lépést terveznek a rendőrség állományát illetőleg. 2019 január 1-től ugyanis nem lehet a rendőrök túlóráit kifizetni, hanem le kell csúsztatniuk, elnézést a pongyola kifejezésért, „szabadidőben történő megváltással” kell kompenzálni. Nos, ne nézzünk vezénylési táblázatot, és forró nyomos helyszínelő készenlétet és egyáltalán semmilyen rendőrszakmai oldalt, csak kezdjünk el józan paraszti ésszel gondolkozni!

Ha van a rendőröknek túlórájuk, akkor az azt jelenti, hogy nem tudják a feladatot ellátni ebben a létszámban, tehát létszámhiány van. Nem is kevés, mert a hivatalosan 416 órában maximalizált éves túlóra keretet vannak, akik nem  is kevéssel lépik túl. Gyakori, hogy valaki 600 túlórával rendelkezik, de keringenek történetek extrém, 1000 óráról is. Ezt normál esetben 100 százalékon, hétvége esetében 200 százalékkal fizetik ki, tehet ez nem kevés jövedelmet is jelent az állomány tagjainak, akik tudják vállalni ezt a plusz terhet. Ha azonban ezt nem lehet kifizetni, akkor gyakorlatilag rengeteg szabadságon lévő rendőr lesz az év második felében, miközben a bűnüldözésre nem marad ember.

Vagy marad a régi rendszer, vagy bővíteni kell a létszámot nagyon sürgősen. Ami ugye, szintén pénzkiadással jár, tehát az eredeti problémát -miszerint nincs pénz- nem oldja meg. Hozzá kell számítani azt is, hogy főképp a fiatalabb, terhelhetőbb generáció pedig el is hagyhatja a pályát, ha csökken a fizetése. Egyszerűen nem otthon akar ülni, hanem meg akarja teremteni az egzisztenciáját, és ezért hajlandó is dolgozni. Ebből a nézőszögből a terv érthetetlen, és értelmetlen. Hacsak nem az a cél, hogy végképp eltűnjenek az utcáról a rendőrök.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!