Vállaljuk a sajtópert: bemutatunk egy igazi őstulok fideszes iskolaigazgatót – vigyázz, ezen te is felhúzod magad!

Magyarországon az iskolaigazgatókat nem a tantestület, nem is a szülők, de még nem is az intézmény kerületének vagy városának önkormányzata választja meg, hanem a fenntartó. A fenntartó pedig az esetek nagy többségében az állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Épp emiatt számos helyen nem az lesz az intézményvezető, aki a legalkalmasabb a posztra, hanem aki legközelebb áll a tűzhöz.

Ezt igazolja a XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola esete is, ahol a Klik Putnoki Zsoltot, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újkenéz korábbi fideszes polgármesterét tartották a legalkalmasabbnak a posztra. Úgy tűnik, hiba volt, hiszen bármennyire is jó káder Putnoki, jelenleg rendőrségi nyomozás folyik ellene, ugyanis áprilisban azt állította több, a 24.hu-nak nyilatkozó szülő és tanár, hogy több gyereket megütött, köztük egy kislányt, illetve hogy a bántalmazásokat minden esetben roma gyerekek szenvedték el.

Mi történik, ha a valódi szakmai döntés alapján felvett iskolaigazgató helyett a Fidesz kegyeltje kerül a székbe?

Röviden: a gyermekbántalmazási botrány mellett mind a tanárok, mind a diákok tömegesen iratkoznak ki az iskolából.

Hosszabban: a 24.hu információja szerint az iskolában gyakorlatilag elfogytak a tanárok, a tanév végén 24 pedagógus szüntette meg a munkaviszonyát, mert nem akartak tovább Putnokival együtt dolgozni. Ez azt jelenti, hogy a tanárok több mint fele távozott az iskolából.

Az iskola weboldalán található dolgozói „aktív állományt” még 49 fősnek írják, de úgy tudja a portál, hogy már legalább a munkavállalók fele távozott. Négy pedagógus már év közben beadta a felmondását, közülük hárman az igazgató miatt. Putnoki a 24.hu-hoz eljutott hírek szerint mindent megtett azért, hogy megnehezítse a 24 tanár távozását, hetekig halogatta az áthelyezéseket, végül azonban aláírta a papírokat, így 25 tanár távozása már biztos (egy pedagógus ugyanis nyugdíjba ment).

A kiiratkozó diákok száma a tanévzáró másnapján 21 volt, azóta nem tudni pontosan, hogy ez a szám mekkorára nőtt. Erre is rákérdezett a 24.hu a tankerületi központnál, amely azt válaszolta: az elmúlt tanév során összesen 32 tanuló iratkozott át másik iskolába. Azt viszont a válaszból nem derül ki, hogy a tanév végeztével, annak tudatában, hogy a tanárok sorra hagyták el az iskolát, a kiiratkozó gyerekek száma mennyit emelkedett még.

Kikészített mindenkit, aztán ráfogta az MSZP-s kerületi vezetésre

A 24.hu egy pedagógus anyukával is beszélt, aki mind a négy gyerekét átvitte már egy másik intézménybe, mert a Dózsa György úti iskolában egyszerűen már nincs, aki tanítson. Elmondta, hogy a négy gyerekének összesen négy tanára maradt az intézményben, az osztályfőnökeik is távoztak, ezért számára egyértelmű volt, hogy ott kell hagyni az iskolát.

Az anyuka szerint:

Az az egyik része, ahogyan bánt a gyerekekkel, főleg a romákkal. De a tanárokat is megfélemlítette, kikészítette őket, gyomorgörccsel jártak be dolgozni, elüldözte őket.

Szerinte Putnoki pártpolitikai kérdést csinált a vele szembeni panaszokból, mondván, ő fideszes, akit a XIII. kerületi MSZP-s vezetés elnyom. A helyi önkormányzat valóban tiltakozott a kinevezése ellen, de hatástalanul: az oktatási intézmények központosítása óta az önkormányzatoknak nincs beleszólásuk az iskolák működtetésébe. Ráadásul nem csak az önkormányzat, a tantestület sem pártolta Putnoki egy évvel ezelőtti kinevezését: a nevelőtestületben csupán 13 százalék támogatta a programját, 87 százalék elutasította.

Ebből is látszik, hogy hiába a tantestület véleménye, hiába a kerület tiltakozása, vagy éppen a szülőké, a fideszes vezetés azt nevez ki, akit csak akar. A józan észnek helye nincs…

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!