Nyár van, nem figyelünk oda, pedig kéne: Így fog kinézni egy választás ősztől

Ha úgy tetszik, itt a lista: ezek a dolgok fognak változni jönnek a választási törvényben.

Szigorodott ott, ahol nem feltétlenül kellene, és nem nyúltak hozzá ott, ahol pedig ráfért volna – dióhéjban így is leírható, amit a Fidesz-KDNP többség a választási törvénnyel művelt. A legtöbb változtatás egyértelműsít olyan helyzeteket, amivel a Fidesz megütötte a bokáját az idei választásokon, mások pedig az ellenzék mozgásterét korlátozzák. Kamupárt? Kampányfinanszírozás? Ugyan már!

A parlament 134 igen, 34 nem szavazattal hagyta jóvá a Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslatot.

  1. Kamupártok:

Az egyik legfontosabb változtatás, hogy a jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a párt listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért.

Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény módosításával előírják azt is, hogy „az a párt, amely az előző országgyűlési választásokon folyósított állami kampánytámogatással nem számolt el, nem tarthat igényt újabb kampánytámogatásra” – írja a 168 Óra.

2. Nem lesz több plakátolás

Az ellenzék számára (ideértve a függetleneket is) komoly fejtörést okoz az, hogy jelöltjük hogyan tud bemutatkozni a választók előtt. Legyen szó bármilyen választásról, időközitől az országgyűlésiig – az országos és helyi médiába lehetetlen bejutni, ezért az egyetlen kampányeszköz a saját plakátok elhelyezése. Ezt a lehetőséget most megszüntetik. Az új rendelkezések szerint csak az önkormányzat által kihelyezett felületen lehet majd plakátolni – ami sanszosan semmire se lesz elég. Ezek után nehéz lesz így megismerni az ellenzéki jelölteket. Természetesen az óriásplakátokon továbbra is lehet hirdetni – ha azt a párt meg tudja fizetni, vagy a plakátcég engedi…

3. Ajánlás-gyűjtés

Nem gyűjthető aláírás a tulajdonos engedélye nélkül a közforgalom számára nyitva álló magánterületen, így például áruházak parkolójában. A Kúria eddig ebben nem talált semmi kifogásolhatót, a fideszes úthenger azonban ezt a lehetőséget is elsikálta.

4. Levélszavazatok és a halottak szavazatai

Szintén a Kúriával folytatott vitáját döntötte el törvénybe foglalva a Fidesz; a határon túliak levélben elküldött szavazatai eddig csak a választási iroda által kibocsátott zárt borítékban számított érvényes szavazatnak, kis túlzással egy sztaniolpapírba csomagolt szavazat is érvényes lesz. Persze, hiszen ezek túlnyomórészt a Fideszre leadott voksok. Eddig bizonyos embereknek nehéz volt felfogni, hogyan kell érvényesen szavazni, mostantól ez is mindegy.

Mivel a külhoni, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok elhalálozásáról a magyar állam nem értesül, ezért simán előfordulhat, hogy halottak ezrei, esetleg tízezrei szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékén, akiknek az NVI kérdés nélkül postázza a szavazólapot is tartalmazó levélcsomagot, amivel csak az nem él vissza, aki nem akar. „Természetesen” ezt a csúnya hibát most sem javította ki a kormánytöbbség – lehet gondolkodni rajta, miért nem.

5. Időpontok

Kérdéses a hatékonysága, de ez is változott: a választás napján ezentúl csak 12 óráig lehet kérni mozgó urnát (az eddigi szabályozás szerint 15 óráig lehetett).

Néhány újítás gördülékenyebbé teheti a szavazást, ilyen például az, hogy megszűnik az a gyakorlat, hogy a bizottság tagjainak, delegáltaknak negyven nappal a választás előtt esküt kell tenniük, ezentúl elég lesz három nappal előtte, de például mostantól nem lesz kötelező egy légtérben tartózkodnia az összes szavazatszámlálónak. Vagyis ha túl sokan állnak sorba, ki lehet nyitni egy másik termet is a szavazáshoz, lehet rohangálni, stb.

Egy ici-pici könnyítés az átjelentkezők életében pedig, hogy az átjelentkezések miatt a szavazatszámláló bizottságok nagyobb létszámmal működhetnek.

A lényeg: a választási törvények, szabályok eddig is a Fidesz felé lejtettek, ez nem új. Az is látszik, hogy kiegyensúlyozott, egyenlő esélyek és a demokrácia nem ettől a törvénytől áll helyre…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!