Úgy fest, Amerika csúnyán rászedte a szabad magyar sajtót

Mivel hazánkban túlsúlyban van az állampárt által kitartott sajtó, és amiért vidéken szinte teljesen megszűnt a független tájékoztatás, az Egyesült Államok a választások előtt beígért némi pénzt azoknak, akik újra meghonosítják a vidék Magyarországán az objektív, kritikus újságírást.

Aztán csak összejött újra a kétharmad, a pénz pedig nem jött. Pedig Orbánék már fújoltak, hogy milyen alapon mer valaki pályázatokkal támogatni olyan ördögtől való ötletet, mint a független újságírás.

Mai napig senki nem kapott pénzt annak a maximum 700 ezer dolláros pályázatnak a keretében, amelyet a washingtoni külügyminisztérium tavaly novemberben az objektív média magyarországi támogatására hirdetett meg. A kiírás értelmében január 19-ig adhattak be pályázatokat magyarországi, fővároson kívül működő médiumok – írja a Népszava.

A támogatást elnyerő pályázók a választások után indulhattak volna be, ezzel az amerikai diplomácia kikerülte volna azt a vádat, hogy „be akar avatkozni a választásokba”.

A lap érdeklődésére a budapesti amerikai nagykövetség május 29-én azt a választ adta, hogy a washingtoni külügyminisztériumban folyik a pályázatok értékelése, támogatás odaítéléséről szóló döntés még nem született, nemrégiben újabb érdeklődésre pedig szűkszavúan csak annyit közöltek: „egyelőre nincs további közlendőjük a kérdésben.”

A pályázat kiírása előtt három héttel David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség akkori ügyvivője a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MUOSZ) székházában elmondott beszédében úgy fogalmazott: a magyar kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen, és a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett.

Forrás: Népszava

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!