Kunhalmi Ágnes súlyos dolgokra figyelmeztet

Kunhalmi Ágnes // kép: MTI

Szinte minden iskolából hiányzik már tanár – írja Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő a párt választmányának elnöke, nyilvános bejegyzésében. Elmondása szerint a betöltetlen tanári állások már veszélyeztetik az oktatási rendszer stabilitását. Kunhalmi emellett a fideszes oktatáspolitika számos hiányosságára is felhívta a figyelmet:

„Magyarországon ma közel 2500 tanár hiányzik az oktatási rendszerből. Ez nem valamilyen önkényes statisztika, hanem nyilvános álláskereső weboldalakon elérhető, bárki által ellenőrizhető szám. Az okok is könnyen beláthatók: óriási a lemorzsolódás a pedagógusképzésben, túl alacsony kezdőfizetések, represszív környezet.

A tanár a mai kormány szemében robot, a kormány által jóváhagyott tananyag magoltatója. Miközben minden ember más, minden gyerek sajátos, egyedi tehetség, a magyar kormány mégis erőlteti a lejárt szavatosságú egységes, biflázásra épülő tanítást, mintha az elmúlt 50 év nyomtalanul tűnt volna el. Ameddig kreatív alkotás, gyerekekre jutó egyéni figyelem, képességfejlesztés, szabadság és normális fizetés nem lesz az iskolában, addig a tanárhiány nőni fog.

A mai oktatáspolitika azzal is súlyosbítja a helyzetet, hogy a nyugdíjas pedagógusokat nem engedi vissza az iskolákba. A magyar tanárok közel fele ma 50 évnél idősebb, már most hatalmas a hiány, és ez csak romlani fog.

Rövid távon vissza kell állítani a nyugdíjas tanárok visszafoglalkoztatásának lehetőségét, majd azonnali változás kell, amit a szakma és a tudomány képviselőinek kell vezetniük: modern oktatásra, modern pedagógusképzésre, a tanárok valódi megbecsülésére és kiszámítható életpályára van szükség.

Egy normális kormány bármikor elkezdhetné a helyzet kezelését – a valódi megoldás pedig csak hosszú években mérhető. Amíg az oktatás, a gyerekek tudása politikai-ideológiai csatározások területe, addig a magyar tudás jövőjére is hosszú árnyék vetül.”

Kunhalmi Ágnes

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!