Az MSZP ezúttal nagy dobással rukkolt elő – ezt találta ki a párt

Kordás László (b) az Magyar Szakszervezeti Szövetség és Tóth Bertalan (j) az MSZP elnöke // kép: mszp

Az MSZP folyamatosan egyeztetett a munkavállalók érdekképviseleti vezetőivel, több szinten is. Most a legnagyobb szakszervezeti konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnökével, Kordás Lászlóval találkozott dr. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. A párt e találkozó apropóján adta ki közleményét, melyben leírják, milyen erőfeszítéseket tesznek a szakszervezettel közösen annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak az Orbán-kormányra, amiért az a munkavállalók juttatásait jelentősen megnyirbálta, a béren kívüli juttatások adóterheit megnövelte.

„Hetek óta tiltakozunk, módosító indítványokat nyújtunk be a munkavállalók érdekében, hogy újabb sérelmüket megakadályozzuk.

Kifogásoljuk, hogy a kormány leépíti a cafeteria rendszerét, ami miatt havonta
több tízezer forinttal kevesebbet kapnak majd a munkavállalók, ráadásul eközben ötmillió forintra kívánja emelni a miniszterek fizetését” – olvasható a közösen kiadott közleményben.

Baloldali fordulat

A szocialisták és a legnagyobb magyarországi szakszervezet közös fellépésére azért van szükség, mert a kormány döntése alapján jövő évtől számos béren kívüli juttatás kedvezményes adózása megszűnik – áll a 2019-es adótörvény javaslatában. Ebbe a körbe tartozik az étkezési utalvány, a helyi bérletek támogatása, az iskolakezdési támogatás, az egészség- és nyugdíj-biztosítási pénztárak támogatása, továbbá a százezer forintos, készpénzben adott támogatás lehetősége is. Az intézkedés kárvallottjai a munkavállalók, a közszférában dolgozók, a kisvállalkozók és a „kényszervállalkozók”, de a kormány megszorításainak elszenvedői lesznek a kultúra és a turizmus egyes ágazataiban dolgozó tízezrek is.

650x400 stop adoemeles
kép: maszsz

Az MSZP szerint továbbra is megmaradna a közszférában dolgozók hátrányos megkülönböztetése is:

„Szinte mindenki csak veszít ezen a Fideszes intézkedésen, kivéve a Fideszes hatalom. Támogatjuk a munkavállalók érdekvédelmi harcát és a szakszervezeteik törekvéseit.”

A párt szerint szükség lenne egy új – a szakszervezetekkel közösen megalkotott új Munka Törvénykönyvre, a munkavállalói jogok bővítésére, valamint a dolgozói fizetések emelésére. A párt nemrégiben kidolgozott karakteres, baloldali programja is ezt veszi alapul.

A közlemény szerint az MSZP támogatni fog minden jövőbeni demonstrációt, vagy sztrájkot, amit a munkavállalók helyzetük javítása érdekében hirdetnek meg.

„Baloldali pártként természetes szövetségesek vagyunk a magyar dolgozók érdekében most is, s ha demonstrációkra kerül sor a szakszervezetek részéről, úgy azt mi minden szempontból jogos és támogatandó eszköznek tartjuk.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!